Elvetienii se asteapta la modificarea secretului bancar

Mai mult de jumatate dintre elvetieni estimeaza ca reglementarile privind secretul bancar, care a fost la baza averii acestei tari in ultimele decenii, ar putea fi schimbate in anii urmatori, potrivit unui sondaj publicat de sociatia elvetiana a bancherilor (ASB), scrie AFP.
Astfel, 57% dintre cele 1.004 persoane chestionate in cadrul sondajului au raspuns ca este "improbabil" ca secretul bancar sa ramana neschimbat in urmatorii cinci ani, fata de 38% care considera ca masura ar fi "probabila".

In ultimii noua ani, proportia persoanelor care anticipau ca secretul bancar va ramane nemodificat a variat intre 59% si 74%, a reamintit ASB, adaugand ca acest nou sondaj a demonstrat ca "in interval de doi ani opinia s-a schimbat complet".

"In pofida atasamentului lor puternic fata de valorile din sfera financiara privata si secretul bancar, majoritatea elvetienilor a realizat ca acesta din urma va fi supus unor modificari specifice pe termen mediu", a evidentiat Asociatia bancherilor, potrivit NewsIn.

"Dificultatile intampinate de oamenii politici in apararea secretului bancar in fata altor tari au determinat populatia sa creada ca modificarea este inevitabila", a mai precizat ASB.

Totusi, 7 persoane din 10 au estimat ca nu trebuie cedat presiunii europene in ce priveste acceptarea unui schimb automat de date bancare cu Uniunea Europeana, iar 73% au subliniat ca secretul bancar ar trebui mentinut.

Elvetia a acceptat in martie 2009 sa relaxeze secretul bancar pentru a se conforma regulilor de transparenta si de cooperare ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE). Cu toate acestea presiunea nu a scazut, Elvetia continuand sa se confrunte cu atacuri din partea marilor tari europene si ale SUA.

Potrivit AFP, banca elvetiana UBS trebuie sa dezvaluie numele a 4.450 de titluri de conturi banuite ca ar fi fraudat fiscul american, in timp ce HSBC a admis ca furtul de date secrete din urma cu trei ani a permis Frantei sa recupereze informatii despre 24.000 de clienti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri