Republica Ceha ar putea adopta euro cel mai devreme in 2015, daca reuseste sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) impus de Uniunea Europeana, a declarat ministrul ceh de finante, Eduard Janota, citat de Bloomberg.
Autoritatile de la Praga nu au in prezent o tinta de intrare in zona euro, insa trebuie sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2013, de la nivelul de 6,6% atins anul trecut, cand Cehia a cunoscut cea mai grava recesiune de la prabusirea comunismului. Pentru 2010, bugetul Cehiei prevede un deficit de 5,3% din PIB.

Janota a precizat, intr-o dezbatere la televiziunea publica ceha, ca guvernul poate cere in 2013 sa intre in ERM 2 (exchange-rate mechanism), anticamera zonei euro, in care trebuie sa demonstreze stabilitatea monedei cel putin doi ani, informeaza NewsIn.

"Astfel, 2015 ar fi cea mai apropiata data pentru intrarea in zona euro", a explicat ministrul ceh, care a avertizat ca reducerea deficitului bugetar va cere masuri dure.

Economia ceha isi revine din recesiune, inregistrand in trimestrul IV din 2009 o crestere de 0,7% fata de trimestrul precedent. Pentru 2010, guvernul ceh estimeaza o crestere a PIB de 1,3%, identica cu cea anticipata pentru Romania.

Romania si-a propus sa adopte efectiv euro de la 1 ianuarie 2015.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce avertizeaza un economist american despre Bitcoin