Gigantul minier anglo-australian BHP Billiton a anuntat saptamana trecuta un atac de 39 miliarde de dolari pentru preluarea Potash Corp din Canada, cel mai mare producator de ingrasaminte din lume, potrivit Mediafax.

Analistii sustin ca printre companiile britanice care ar putea fi tinta unor oferte de preluare se numara ITC, vizata de NBC, BG Group, urmarita de companii petroliere precum Shell, Prudential, luata in vizor de Aviva si Resolution, Xstrata, pe care a pus ochii grupul elvetian Glencore, AstraZeneca, care a atras atentia GlaxoSmithKline si altor rivali europeni, si Sainsbury, unde fondul suveran din Qatar a construit cu timpul o participatie minoritara, scrie The Guardian.

In cazul Potash, pretul tranzactiei ar putea urca odata cu aparitia unor oferte concurente de la companii precum Vale (Brazilia) sau CIC si Sinochem (China), care analizeaza in acest weekend posibilitatile.

Citeste si:

Surse bancare spun ca directorii Potash Corp "curteaza cavaleri care sa salveze compania din ghearele BHP Billiton", vizand inclusiv atragerea unui fond suveran din Orientul Mijlociu, care sa cumpere o participatie suficient de mare pentru a bloca oferta gigantului minier.

Sectorul minier si al resurselor naturale este in centrul atentiei, investitorii cautand sa profite de cererea in crestere din Asia si America de Sud.

Vineri, producatorul si exportatorul britanic de petrol Dana Petroleum a aflat ca este tinta unei oferte ostile de preluare, de 1,9 miliarde lire sterline, lansata de compania sud-coreeana de stat KNOC.