"South Stream este raspunsul rusilor la proiectul Nabucco. El nu contribuie la diversificarea surselor de gaze naturale ale Europei. Din punct de vedere economic, South Stream nu are vreun sens. Din punct de vedere politic, proiectul nu este in interesul Europei", a afirmat Fischer intr-un interviu acordat publicatiei Handelsblatt, scrie Mediafax.

El a refuzat sa confirme daca decizia finala de a construi Nabucco va fi luata pana la sfarsitul anului.

Europa si Rusia rivalizeaza pentru accesul la vastele resurse de hidrocarburi din Azerbaidjan, stat situat intre Iran si Rusia care s-a orientat spre Occident dupa caderea URSS.

Nabucco ar trebui sa aduca, incepand cu finele lui 2014 sau prima parte a anului 2015, gaze naturale din zona Marii Caspice in Europa, reducand dependenta statelor europene de importurile de combustibil din Rusia. El face concurenta directa proiectului South Stream si este criticat frecvent de Moscova.

Citeste si:

Saptamana trecuta, Rusia a incheiat un acord pentru dublarea achizitiilor de gaze din Azerbaidjan, cu ocazia unei vizite a presedintelui rus, Dmitri Medvedev, in aceasta tara. Intelegerea risca sa priveze Nabucco de o parte din resursele azere.

Dezvoltarea Nabucco necesita investitii evaluate la 7,9 miliarde euro. Proiectul este gestionat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).

South Stream este dezvoltat de Gazprom si de grupul italian Eni si va transporta gaze spre Europa pe sub Marea Neagra. Gazoductul, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, urmeaza sa fie finalizat in 2015.