Intr-o audienta sustinuta la sediul Council on Foreign Relations (CFR) din New York, Alan Greenspan, fost presedinte al Federal Reserve, a propus administratiei Obama sa majoreze taxele si sa reduca gradual nivelul deficitului public in valoare de trilioane de dolari inregistrat de guvernul Statelor Unite, scrie Forbes.
Principala sa grija o reprezinta evolutia preturilor pe piata imobiliara, unde o noua scadere a valorii locuintelor cumparate in perioada 2005-2006 cu un avans de 20%, ar adanci si mai mult actuala recesiune. In fata unor controverse asupra imigratiei si reducerii numarului casatoriilor, Greenspan a sugerat ca o explozie a pretului la case nu este probabila in viitorulul apropiat.

Alan Greenspan atrage, de asemenea, atentia asupra "capcanei lichiditatilor", in conditiile in care bancile detin peste un trilion de dolari in depozite, la care primesc o dobanda de numai 0,25%. In opinia sa, acesti bani ar trebui utilizati pentru a stimula activitatea economica prin investitii de capital si sustine ca aceasta situatie in care se afla bancile este una care impovareaza sistemul.

De asemenea, acesta se arata surprins de faptul ca doar jumatate fondurile federale pentru stimulente financiare au ajuns in economie, dar si de evolutia necorelata a pretului la care este cotat aurul cu piata valutara. S-a aratat, totodata, de acord cu majorarile de capital in cazul bancilor si considera ca bancile falimentare Bear Stearns si Lehman Brother ar fi supravietuit daca aveau destul capital.

Alan Greenspan a renuntat in anul 2006 la functia de presedinte al Federal Reserve (FED), dupa 18 ani de mandat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si