Germania este deschisa discutiilor de armonizare a politicilor fiscale

Germania este deschisa discutiilor privind o posibila armonizare a politicilor fiscale ale statelor din zona euro, a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Schaeuble a afirmat intr-un interviu pentru Bild am Sonntag ca decizia luata la crearea zonei euro, de a nu integra finantele statelor intr-un cadru european, poate fi modificata.

"Decizia a fost ca politicile fiscale si bugetare sa fie stabilite la nivel national. Daca situatia este sa fie schimbata, atunci putem discuta", a spus el.

Autoritatile de la Berlin s-au opus anterior propunerilor Spaniei si altor tari de a crea o uniune fiscala in zona euro, dar saptamana trecuta a acceptat o forma limitata de coordonate a politicilor.

Pe termen lung, Schaeuble anticipeaza ca statele membre ale Uniunii Europene vor deveni mai apropiate din punct de vedere politic.

"In zece ani, vom avea o structura care sa corespunda mai bine unei uniuni politice", a aratat ministrul german.

Schaeuble a mai apreciat ca euro va continua sa existe si a avertizat ca cei care sunt impotriva monedei fac o greseala.

Liderii europeni se reunesc saptamana viitoare pentru a discuta despre solutii de a rezolva criza datoriilor din zona euro si a stabilii termenii unui mecanism permanent anticriza.

Germania si Franta s-au angajat in aceasta saptamana sa isi coordoneze mai bine politicile in domeniul fiscal si al pietei muncii, pentru a sustine convergenta zonei euro, dar au respins apelurile privind emisiuni comune de euroobligatiuni sau de majorare a fondului european de salvare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri