Intalnire istorica intre Obama si presedintele Chinei: Ce inseamna din punct de vedere economic

Presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez Hu Jintao au incheiat acorduri de export in valoare de 45 miliarde de dolari si s-au angajat sa colaboreze pentru atenuarea divergentelor in domenii precum schimbul valutar, comertul, securitatea globala si drepturile omului, potrivit Mediafax.

Obama a declarat ca vizita lui Hu in Statele Unite reprezinta o sansa de a demonstra miza enorma, reciproca, pe care o reprezinta succesul ambelor state.

Intre acordurile de export incheiate se numara si achizitia de catre China a 200 de aeronave Boeing, a declarat un oficial american, la scurt timp dupa inceperea discutiilor.

"Chiar daca natiunile noastre sunt concurente in anumite domenii, putem colabora in altele", a spus Obama.

In privinta drepturilor omului, Obama a aratat ca istoria a demonstrat ca natiunile au succes, iar lumea este mai dreapta atunci cand acestea sunt respectate.

Hu a declarat la randul sau ca a venit pentru "a spori increderea reciproca" si pentru a deschide un nou capitol in relatiile dintre cele doua tari, dar a indicat ca va respinge orice presiune asupra strategiei chineze in domeniul monetar, in domeniul drepturilor omului si al altor subiecte care tin de politica interna.

"China si Statele Unite trebuie sa isi respecte reciproc optiunile de dezvoltare si interesele"”, a spus Hu.

Unii oficiali de la Washington si Beijing considera ca summitul de la Washington reprezinta un indicator al capacitatii de colaborare a celor doua state, in conditiile in care ambitiile Chinei cresc in concordanta cu dezvoltarea economica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri