Dolarul a crescut ieri pe baza unor speculatii privind un raport guvernamental care arata ca in luna decembrie au fost angajati in Statele Unite 200.000 de muncitori, aproape de cel mai inalt nivel din ultimele cinci luni, informeaza Reuters.
Numarul de locuri noi de munca create arata ca economia Statelor Unite a fost puternica in 2005 si ca in acest an ea isi va continua acest parcurs. Sectorul serviciilor din SUA, care reprezinta aproape 90% din totalul celei mai mari economii din lume, s-a dezvoltat in decembrie 2005 intr-un ritm mai ridicat fata de luna anterioara. Economia Statelor Unite a crescut cu o medie anuala de 3,6%, conform informatiilor compilate pana la data de 30 septembrie 2005, comparativ cu 2,9% in Japonia, iar economia Germaniei, cea mai puternica din cele 12 natiuni din zona euro, a crescut cu doar 1,4%.

Acest raport ar putea determina Fed, sistemul american de banci centrale, sa recurga la o noua majorare a ratei dobanzii de referinta, a 18-a consecutiva. Fed a majorat rata dobanzii de referinta de opt ori doar anul trecut, pana la 4,25%, ajutand dolarul sa obtina primul castig anual din ultimii patru ani.

In schimb, Banca Centrala Europeana a majorat doar o singura data rata dobanzii de referinta, de la 2% la 2,25%, in timp ce Bank of Japan a mentinut dobanda cheie la aproape 0%. Moneda americana s-a apreciat in 2005 cu aproapre 15% fata de euro si fata de yen-ul japonez datorita acestor majorari repetate ale dobanzii de referinta. In dimineata zilei de ieri dolarul ajunsese la 1,2093 fata de euro la tranzactiile de pe piata londoneza, dupa ce miercuri fusese cotat pe piata new-yorkeza la o paritate de 1,2110 in raport cu euro.

Pe de alta parte, moneda unica europeana s-ar putea aprecia in aceste zile datorita unui raport care arata ca productia industriala din Germania a ajuns in luna noiembrie a anului trecut aproape de cel mai ridicat nivel din 2001. Alti indicatori prezinta economia zonei euro ca aflandu-se pe o panta ascendenta, ceea ce va contribui la aprecierea monedei unice.

Increderea consumatorilor europeni a urcat in cursul lunii trecute la cele mai mari cote din ultimii cinci ani, iar somajul din Germania, de asemenea, a inregistrat valori pozitive, scazand la cel mai mic nivel din ultimii zece ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri