Noul Cod al insolventei aduce dupa adoptarea de Guvern cateva noutati care contravin principalului principiu al insolventei, acela de a da companiilor o sansa la reorganizare.

Astfel, peste noapte a aparut in Codul Insolventei un articol care prevede suspendarea licentei televiziunilor sau radiourilor aflate in insolventa pana la votarea planului de reorganizare. Adica, inchiderea televiziunilor pentru o perioada de cel putin cateva luni, avand in vedere durata obisnuita a intocmirii unui plan de reorganizare.

Articolul se aplica doar societatilor care sunt sub incidenta legii audiovizualului. De ce aceasta dedicatie?. Nu putem stii, dar ne putem gandi cum ar fi fost daca acest articol s-ar aplica unor alte domenii de activitate in care sunt necesare licente, cum ar fi turismul sau transporturile, sau daca nicio firma in insolventa nu ar putea sa isi desfasoare activitatea pana cand nu se confirma planul de reorganizare. Cum s-ar putea reorganiza o firma daca nu isi mai poate derula activitatea?

Prevederea se aplica si retroactiv. Astfel ca, spre exemplu, Realitatea TV, principalul post aflat in insolventa, ar trebui sa nu mai emita pana la confirmarea planului de reorganizare daca acest articol ramane in Codul Insolventei.

“Daca intentia este de reorganizare, o astfel de prevedere este o mare problema pentru ca in cele cateva luni in care se realizeaza planul de reorganizare, compania nu va functiona, deci isi va pierde spectatorii si va fi foarte dificil ca planul de reorganizare sa mai functioneze apoi”, a declarat specialistul in insolventa Arin Stanescu, presedinte UNPIR si partener coordonator al RVA Insolvency. Arin Stanescu a facut parte si din consortiul care a oferit consultanta Ministerului Justitiei pentru noul Cod al insolventei.

Citeste si:
ASF trimite CertAsig în insolvență. Ce se întâmplă cu contractele...
ASF trimite CertAsig în...

Mentiunea legata de societatile care intra sub incidenta legii audiovizualului este insa doar una dintre problmele aparute in Codul Insolventei.

Potrivit lui Stanescu, o alta prevedere care diminueaza perioada reorganizarii de la 3 ani la un an va duce la scaderea sanselor societatilor din orice domeniu de activitate de a se reorganiza.

Un contra-exemplu gasim in Franta, unde reorganizarea dureaza 10 ani. Cum s-a ajuns aici? ”A plecat intr-o forma la Guvern si acolo ei au facut ce au vrut”, a declarat pentru wall-street.ro, Stanescu.

In Romania sunt peste 11.000 firme in insolventa, potrivit datelor disponibile in primele 8 luni ale anului.

Citeste si:
Reducerea CAS, argumentul lui Ponta pro noul cod al insolventei
Reducerea CAS, argumentul lui...

OK pentru Codul insolventei: ce s-a schimbat?


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Șeful Gărzii de Mediu: casă lipsă în declarația de avere, donație de 50.000 $
Setari Cookie-uri