Transporturile de lemn vor putea fi urmarite cu ajutorul unui software, prin extinderea programului achizitionat cu sprijinul Bancii Mondiale in 2008. Acesta va permite urmarirea lemnului de la taierea pana la produsul finit, a declarat ministrul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana.

Subiectul a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta spunand ca, "dupa lupte seculare", se poate pune in practica aceasta idee. "Dupa lupte seculare - sper sa fie de data asta sigur, mi-ati dat o nota ca implementam soft-ul, am aici nota si suna asa de bine, vreau doar sa-mi confirmati - cum e cu soft-ul ala prin care putem urmari toate masinile care transporta lemn?", a intrebat-o Ponta pe Doina Pana.

"Este o veste foarte buna pentru padurile romanesti si o veste foarte proasta pentru cei care s-au ocupat cu taierile ilegale, in sensul ca un soft existent din 2008, prin Banca Mondiala, care urmarea trasabilitatea lemnului din padure pana la destinatarul final, insa pana in 15 a lunii viitoare, l-am extins si permite urmarirea in timp real a drumului lemnului, incepand din momentul in care pleaca camionul din padure si pana cand iese din tara sau este in stadiu de mobila", a explicat ministrul, potrivit Mediafax.

Masura drastica impotriva defrisarilor ilegale

Ponta a remarcat ca software-ul a fost achizitionat in 2008 si s-au pierdut astfel sase ani pentru ca abia acum este functional, insa Pana a explicat ca este vorba de o extindere, de fapt, a unui program utilizat deja, dar care permite acum urmarirea transporturilor de lemn.

Citeste si:
ANIS: Firmele straine din IT, desi minoritare, acopera 73% din piata
ANIS: Firmele straine din IT,...

"Soft-ul este utilizat, dar nu in acest sens si, cu o extindere minima, permite aceasta urmarire in timp real a trasabilitatii lemnului", a precizat Pana. Ministrul a apreciat ca extinderea programului va conduce la "eradicarea drastica" a taierilor ilegale din paduri, iar ministrul Mediului, Attila Korodi, a sustinut si el ca, astfel, infractionalitatea va scadea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fordaq: Industria lemnului si industria mobilei sunt in criza