Reducerea CAS din octombrie va ajuta doar unele companii, in timp ce in cazul multor firme beneficiul va fi anulat de cresterea salariului minim pe economie de la 1 iulie. De fapt, acele firme care au pe statul de plata doar angajati cu salariul minim vor suferi costuri mai mari cu forta de munca, chiar si dupa reducerea CAS. A gresit ceva Guvernul?

Salariul de baza minim brut pe tara garantat a crescut incepand cu 1 iulie, de la 850 la 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna. De majorare de 50 de lei vor beneficia 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Potrivit consultantului fiscal Alex Milcev, partener in cadrul EY Romania, "angajatorii care chiar plateau salariul minim salariatilor, fara sa faca vreo schema tipic romaneasca, vor avea cel mai mult de suferit". Mai mult, cresterea salariului minim se va regasi in formula de calcul a contributiei pentru neincadrarea persoanelor cu handicap si a contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Conform managing directorilor TMF Group Romania Camelia Nita si Emine Constantin, incepand cu 1 iulie, firmele care angajeaza doar persoane cu salariul minim pe economie vor inregistra o crestere a costului salarial de 6%. "Pentru ceilalti angajatori, cresterea va fi resimtita in functie de structura salariala a fiecaruia".

Retail jobs

Reducerea CAS din octombrie va ajuta doar unele companii

Proiectul de lege privind reducerea CAS, de la 1 octombrie, cu 5 puncte procentuale, a trecut miercuri de Parlament, in Camera Deputatilor fiind adoptat cu unanimitate de voturi. Teoretic, reducerea CAS cu 5% va ajuta companiile in crearea unor noi locuri de munca, prin relaxarea cotelor platite de acestea pentru contributia de asigurari sociale catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Insa, spun oficialii TMF Group Romania, "privind in perspectiva, majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014 va reduce din impactul acestei masuri, iar pentru anumiti angajatori ar putea insemna costuri cu angajatii cu 2% mai mari".

Astfel, potrivit unor calcule realizate de TMF Group Romania, in momentul reducerii CAS-ului, de la 1 octombrie, firmele care au doar personal platit cu salariul minim pe economie vor suporta o crestere de aproximativ 2% a totalului cheltuielilor salariale fata de momentul actual.

Citeste si:
Impozitarea microintreprinderilor in 2018: cine castiga si cine pierde
Impozitarea veniturilor...

"Practic, scaderea celor 5 puncte procentuale ale CAS-ului nu va putea compensa cresterea salariului minim"

In schimb, cheltuielile salariale ale firmelor care angajeaza doar persoane cu salariul mai mare decat salariul minim pe economie vor scadea cu aproximativ 4%, dupa adoptarea celor doua masuri.

"Impactul asupra totalului cheltuielilor salariale variaza de la un angajator la altul, in functie de ponderea angajatilor cu salariu minim pe economie in numarul total de angajati. Masurile apar intr-un moment in care mediul de afaceri da semne de revenire din criza, si la finalul unei perioade caracterizate prin incetinirea cresterii veniturilor si a profitului. In acest context, ramane deschisa intrebarea daca aceasta masura isi va atinge scopul, de a crea noi locuri de munca. Sau companiile vor prefera sa foloseasca aceasta oportunitate pentru a creste rentabilitatea?", avertizeaza Camelia Nita si Emine Constantin.

Citeste si:
Serviciile medicale din centrele de evaluare COVID vor fi decontate...
Serviciile medicale din...

Pe de alta parte, Rene Schob, partener si Head of Tax Advisory in cadrul Mazars Romania sustine ca reducerea CAS ofera un semnal pozitiv important pentru companii si investitori, cu impact pe termen lung.

"Putem spune ca reducerea CAS incurajeaza crearea de noi locuri de munca, in special prin contributia pe care o are la cresterea competitivitatii pietei muncii. Din acest punct de vedere, efectul va fi simtit mai curand pe termen mediu si lung. Datorita reducerii CAS cu 5%, Romania isi va imbunatati semnificativ pozitia in randul tarilor din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al presiunii fiscale din contributiile sociale. Nu ne putem astepta insa ca masura in sine sa aiba un impact semnificativ in aceasta privinta. Pentru crearea de noi locuri de munca, sunt mult mai importante stabilitatea si predictibilitatea mediului economic", subliniaza Rene Schob.

Citeste si:
Directiva UE privind salariul minim. Ce creșteri de salarii ar...
Directiva UE privind salariul...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri