Echipa de avocati specializata in dispute fiscale a Radu si Asociatii SPRL, casa de avocatura asociata EY Law, a inregistrat o noua premiera, de data aceasta intr-o problema ce a generat dificultati in interpretarea si aplicarea legii fiscale – restituirea accizei percepute asupra unui produs energetic care, necorespunzand parametrilor standard, a fost returnat de beneficiar in antrepozitul fiscal, in vederea reconditionarii si eliberarii ulterioare in consum.

Codul fiscal prevede posibilitatea restituirii accizelor in situatia „contaminarii sau combinarii accidentale” a unui produs pus pe piata care este ulterior reciclat sau reconditionat. Cu toate acestea, autoritatea fiscala a refuzat restituirea pentru simplul motiv ca situatia de fapt nu se incadreaza in ipoteza legii – mai exact, ca nu ar putea exista un caz de contaminare sau combinare accidentala atunci cand substanta ce genereaza contaminarea face ea insasi parte din elementele utilizate in procesul de productie.

O astfel de interpretare eronata a fost sustinuta inclusiv de Directia de legislatie in domeniul accizelor, din cadrul Ministerului de Finante. Practic, cu toate ca norma juridica nu explica notiunile de „contaminare” ori de „combinare accidentala”, autoritatea fiscala a adoptat un mod restrictiv de interpretare, in sensul in care norma juridica ar ajunge sa produca efecte limitative.

Echipa de avocati implicata in acest proiect a fost condusa de catre Emanuel Bancila, Partener si Alex Slujitoru, Senior Manager, Radu si Asociatii SPRL. Alex Slujitoru a precizat ca „pentru solutionarea favorabila a prezentei spete a fost relevanta asigurarea trasabilitatii produsului, acesta aflandu-se sub supravegherea stricta a reprezentantilor directiei vamale pe intreaga perioada a deplasarii sale”.

“Atat instanta de fond, cat si instanta de recurs au confirmat nelegalitatea refuzului de a restitui accizele percepute si au dispus in consecinta restituirea acestora. O solutie contrara ar fi dus la plata de doua ori a accizelor pentru acelasi produs energetic – initial pentru produsul neconform si, ulterior, pentru produsul reconditionat, acciza fiind o taxa ce vizeaza exclusiv consumul, respectivul produs fiind pus pe piata in vederea consumului doar dupa reconditionare”, a spus Emanuel Bancila, liderul practicii de politici si dispute fiscale din cadrul EY Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri