Review George Butunoiu: Cel mai bun restaurant spaniol din Bucuresti

Pata Negra e un restaurant cu specific spaniol, unul dintre putinele din Bucuresti, oricat de ciudat sa auzi asta, si cred ca singurul care incearca sa treaca dincolo de meniurile traditionale spaniole, cele populare, pe care le gasesti in toate restaurantele lor. Ca si celelalte tari mari din punctul de vedere al gastronomiei rafinate (Franta, Elvetia, Belgia, Italia si alte cateva), spaniolii stiu sa faca si mancare fina, sofisticata. Dar asta e foarte greu de facut, nu e la indemana oricui a lucrat prin cateva restaurate de cartier sau de gara in Spania, si gata!, se crede specialist in bucataria spaniola.

Fata aceasta care a deschis Pata Negra aici, Angelica si nu stiu restul numelului (Angi), e ambitioasa, plina de energie si de optimism, o duce mintea, asa ca a reusit sa puna ceva mai creativ in farfuriile clientilor ei. Care clienti o apreciaza, si e greu de spus, cel putin pentru moment, cat din succes datoreaza Angi farmecului ei personal si cat priceperii in bucatarie.

Prima data au deschis Pata Negra intr-o casa de langa Sala Radio, acum mai multi ani. Am scris si atunci despre ei, cand aveam Restograful. Am scris de bine, in general, insa mult sub ce ar fi vrut sa citeasca fanii ei neconditionati si infocati, de la care am primit cateva huiduieli copioase.

Acum, pe la inceputul lui septembrie, au redeschis intr-o frumoasa casa de pe strada Washington, unde se taie cu Praga, unul dintre cele mai elegante locuri din Bucuresti. Au un salon nu prea mare la parter, poate ca si le etaj au niste sali mai mici, dar cand am ajuns eu la ei inca nu se putea merge acolo.

Insa toata lumea statea in mica gradina a lui Pata Negra, pentru ca nu poti rata sansa de a manca afara, intr-un asemenea cartier. Terasa e pe doua laturi ale casei, o parte ceva mai bine amenajata in fata si cateva mese lipite de perete pe cealalta.

Review George Butunoiu: Cele...
Citeste si: Review George Butunoiu: Cele mai bune restaurante frantuzesti

Meniul e mai lung decat ar trebui ca sa-ti inspire increderea ca toate sunt proaspete si bine facute, pentru ca nici macar cineva cu energia lui Angi nu poate face asta. Am luat niste tapas foarte bune, un fel de omleta (asa scrie in notele mele de acum cateva luni) destul de buna si ea, dar putin cam sarata, si o coada de vita buna, din nou. Am mai luat ceva, dar nu mai inteleg scrisul de atunci, si am gustat si din vita lui Pedro, de la masa de alaturi, si a fost buna - ceea ce mi-a confirmat si el, de altfel.

Serviciul a fost bun la Pata Negra, dar cam deplasat, dupa criteriile mele. Chelnerii pareau cam caraghiosi cu manusi albe pe terasa, in mijlocul verii. Si, oricum, sa nu dai amuse bouche, dar, pe de alta parte, sa te porti afectat de parca am fi fost cel putin la Ritz, mi se pare o alegere cam riscanta. Cu atat mai mult cu cat Angi scrie mare pe site-ul ei, si cu asta chiar il si deschide: Bucataria spaniola traditionala! Unde a mai vazut ea bucatarie traditionala, chiar si spaniola fie ea, servita cu manusi albe?

Si inca ceva, daca tot am ajuns aici. Mai eram cu cineva si le-am spus clar si raspicat ca vom imparti mancarea. Cand a adus-o, chelnerul cu manusi albe nu a pus pe farfurie si niste tacamuri cu care sa o impartim, crezand, pesemne, ca vom baga fiecare furculitele in ea. I-am atras atentia, si ce sa vezi! Si la felurile urmatoare la fel a facut! Concluzia e ca, atunci cand servesti cu manusi albe, lumea asteapta mai mult de la tine, instinctiv. Asa ca, ori mai pui putin mana pe carte, ori iti scoti manusile...

Preturile sunt marisoare la Pata Negra, dar probabil ca mesenii nu se mira din atata lucru, par sa aiba lefuri mari toti cei pe care i-am vazut in jur.

Review George Butunoiu: O...
Citeste si: Review George Butunoiu: O patroana sloboda la gura

Ca sa incheiem mai optimist, Pata Negra e un restaurant bun, cel mai bun cu specific spaniol din Bucuresti. Angi, care e si bucatareasa, si patroana, si gazda care isi face timp sa vina sa si vorbeasca cu tine, e o prezenta incantatoare, mancarea buna si interesanta, casa si locurile foarte frumoase, asa ca ma astept sa o am vecina multa vreme de acum inainte. Sper sa-i mearga bine, fiindca merita pentru felul in care face lucrurile.

Sursa foto: George Butunoiu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Butunoiu: Te duci pentru ce vrei la Tancabesti, dar nu pentru mancare