Ai intarziat la o sedinta, la o intalnire importanta sau ai depasit termenul de predare al unui proiect? Iti faci o multime de ganduri, te uiti la ceas din minut in minut, iar organismul tau reactioneaza la toti acesti factori. Practic, atunci cand ne aflam in astfel de situatii, creierul elibereaza hormoni ai stresului: adrenalina, noreprinefina si cortizol. Acestia pregatesc organismul sa raspunda la situatii periculoase, mai exact dicteaza reactia de fuga sau lupta. Iar daca aceasta reactie a organismului iti poate salva viata uneori, atunci cand are loc zi dupa zi, iti afecteaza sanatatea.

Afectiuni cauzate de stres

Stresul la locul de munca a devenit o obisnuinta, insa problemele zilnice iti pot afecta sanatatea mai mult decat ai fi crezut, uneori in moduri nebanuite.

Printre afectiunile grave care pot fi cauzate de stres se afla diabetul de tip doi. Odata cu reactia organismului la stres, scade productia de insulina, iar eliberarea hormonilor de stres duce automat la cresterea glucozei si a grasimii generate. Nivelul ridicat al glicemiei are rolul de a mobiliza corpul, insa in timp pot aparea disfunctii ale acestui mecanism de reglare. Totodata, va aparea o suprasolicitare ale functiilor pancreasului. Afectiunea apare atunci cand nivelul glucozei din sange este foarte ridicat, din cauza ca mecanismul de reglare nu mai reactioneaza.

Problemele cardiace reprezinta un alt factor de risc. Printre primele efecte ale stresului se afla cresterea pulsului, a tensiunii arteriale si chiar al nivelului de colesterol din sange. Verifica-ti in mod constant tensiunea si consulta medicul de familie daca se mentine ridicata pentru o perioada de timp mai lunga.
Desi legatura dintre stres si aparitia cancerului nu este sustinuta de dovezi foarte solide, se pare ca stresul contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase. Un studiu realizat de cercetatori ai Wake Forest Baptist Medical Centre arata ca un nivel ridicat de stres contribuie atat la scaderea efectului tratamentului, cat si la accelerarea dezvoltarii celulelor canceroase din organism. Rezultatele au fost urmarea cercetarilor asupra cancerulului de prostata.

Dar stresul poate cauza si probleme de sanatate mai putin asociate cu acesta. De exemplu, este foarte posibila aparitia sindromului intestinului iritabil. Intre sistemul digestiv si creier exista conexiuni complexe, iar informatiile transmise de ambele parti vor avea efecte negative deranjante. Atat asupra digestiei, cat si asupra starii tale de bine.

Stresul afecteaza si somnul. In majoritatea cazurilor de insomnie reducerea stresului are efecte pozitive asupra pacientilor. Lipsa somnului se justifica prin starea de alerta data de hormonii stresului.
Oboseala cronica are stresul ca principal factor declansator. Pot aparea lipsa motivatiei si a energiei, iar calitatea somnului va fi una scazuta.

Actioneaza in mod eficient

Pentru ca organismul tau sa nu mai fie expus in mod frecvent situatiilor stresante, este important sa le tratezi cu toata seriozitatea. Cu atat mai mult cu cat detii controlul asupra multor aspecte ce pot face o schimbare semnificativa in bine. Exista cateva obiceiuri care te pot ajuta sa gestionezi stresul in mod eficient.

In primul rand, actioneaza logic. Atunci cand esti in fata unei situatii stresante, identifica aspectele pe care le poti controla si cele care nu tin de tine. Acest lucru te va ajuta sa fii mai lucid si va impiedica pierderea concentrarii si a increderii in propriile forte. Apoi, analizeaza situatia si ia deciziile cele mai potrivite.
Intreruperile sunt o alta cauza majora de stres la locul de munca. Iar daca ai de finalizat un proiect, mailurile, mesajele sau telefoanele te vor distrage de la lucru. Desi nu poti controla aceste intreruperi, poti alege modul in care raspunzi la ele. Este recomandat sa faci o analiza rapida, dupa care sa stabilesti importanta lor. Prioritizarea corecta te va ajuta sa fii mai eficient.

Pentru a reduce stresul ce apare odata cu munca neterminata, obisnuieste-te sa-ti faci un program pentru fiecare zi in parte. Include aici toate sarcinile, dar si cateva pauze, la diferite intervale de timp.
Poate unul dintre cele mai eficiente metode este sa iti acorzi grija necesara. Mananca sanatos, fa sport si asigura-te ca dormi suficient. Incearca sa renunti la fumat, sa limitezi cantitatea de zahar consumata si nu bea prea multa cafea. Include in alimentatie cat mai multe fructe, legume si proteine.

Stresul la locul de munca a devenit un lucru tot mai obisnuit. O dovada in acest sens este faptul ca una dintre conditiile enumerate frecvent la angajare este rezistenta la stres. Iar din nefericire, prezenta sa se face tot mai simtita in majoritatea domeniilor vietii. Tocmai din acest motiv este foarte important sa ai mereu in vedere efectele sale negative si sa faci tot posibilul sa-l inlaturi din viata ta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri