Vinul este o băutură populară pe aceste meleaguri încă de pe vremea dacilor, astfel că putem spune că apetența românilor pentru această licoare este transmisă pe cale genetică. Tot din moși-strămoși s-au transmis și secretele preparării vinului, și, chiar dacă tehnologiile s-au modernizat între timp, regulile de bază pentru obținerea unei băuturi de calitate au rămas neschimbate.

În cele ce urmează, am făcut o sinteză a celor mai importante lucruri de care trebuie să ții seama, atunci când faci vin la tine în gospodărie.

Lasă strugurii să se coacă bine

Un vin bun se prepară întotdeauna din struguri foarte bine copți, de aceea, nu trebuie să te grăbești să începi culesul. Strugurii bine copți au un conținut mai mare de zahăr, iar acesta dă tărie vinului. Este important ca licoarea să aibă o concentrație alcoolică de cel puțin 10-11 grade pentru a fi rezistentă la bacteriile care îi pot schimba gustul și aspectul. Pentru a obține un astfel de grad de tărie este nevoie de suficient zahăr în procesul de fermentație, iar acesta trebuie să provină din boabele de struguri.

Pregătirea strugurilor

După ce ai terminat de cules via, nu e timp de odihnă! Trebuie să treci rapid la etapa următoare, cea a zdrobirii strugurilor. Ideal este să faci asta cât mai repede după cules, de preferat, în maxim 8 ore și nu mai târziu de 24 de ore. Dacă ai cumpărat strugurii, iar aceștia sunt ambalați în saci de plastic, este bine să nu întârzii zdrobirea mai mult de patru ore. În acest timp, strugurii se spală bine sub jet de apă și se îndepărtează frunzele, ciorchinii stricați sau mucegăiți și alte elemente care ar putea afecta calitatea vinului. Totodată, se spală și se curăță foarte bine ustensilele care vor fi folosite la zdrobirea strugurilor.

Vinurile de soi se prepară doar din boabe de struguri fără ciorchini, iar separarea se face cu un utilaj special pe care îl vei găsi la fiecare cramă care se respectă. Dacă ai o cantitate mai mică de struguri, merită efortul să separi boabele de ciorchini. Pentru cantitățile mari, această operațiune este foarte dificilă fără ajutorul acelui utilaj special.

Ce fel de materiale se folosesc

O regulă de bază care trebuie respectată pe parcursul întregului proces de producție a vinului cere ca materialele folosite să nu fie din fier. Contactul cu fierul al strugurilor sau al mustului duce la apariția casării ferice – unul dintre cele mai frecvente defecte care afectează calitatea vinului.

De aceea, este recomandat ca strugurii să fie culeși în găleți din plastic sau coșuri din nuiele, iar ustensilele folosite pentru zdrobire să fie din plastic, lemn sau inox.
Pentru a fi sigur că vei evita casarea ferică, îți recomandăm să folosești zdrobitori, teascuri și răzătoare pentru fructe disponibile pe Cezo.

Pritocirea și fermentarea

Mustul obținut în urma zdrobirii se depozitează într-un loc răcoros, de preferință, în beci, unde se lasă circa 10 ore să se limpezească. După aceea, urmează prima pritocire, proces care constă în separarea mustului de drojdie. În acest sens, mustul se trage din vasul în care a fost lăsat la limpezit și se transferă în altul curat, printr-un filtru. Cel mai simplu filtru se obține dintr-o bucată de tifon împăturită, prin care se toarnă mustul și se separă astfel de sâmburi, resturi de ciorchini și drojdie.

Odată pritocit, mustul se lasă la fermentat în butoi sau damigeană. Important! Puneți aproximativ trei sferturi de lichid în vas, pentru ca licoarea „să nu dea pe dinafară“ când începe să fiarbă. De asemenea, trebuie să asigurați aerisirea vasului, pentru a se elimina gazele de fermentație fără a permite pătrunderea aerului. Cel mai practic sistem de aerisire este un dop cu o gaură în mijloc, prin care se trece un furtun subțire. Dopul se montează cât mai etanș astfel încât un capăt al furtunului să fie în vas iar celălalt afară, introdus într-un vas cu apă.

Acestea sunt cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont atunci când îți prepari singur vinul. Dacă le vei respecta întocmai, rezultatul nu te va dezamăgi.


Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/teasc-balon-de-sticl%c4%83-sticl%c4%83-1456126/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri