Razvan Pasol, presedinte si director general al Intercapital Invest, a raspuns cititorilor nostri, in cadrul sectiunii Live Wall-Street. Pasol a dat sfaturi, atat incepatorilor interesati sa investeasca la bursa, cat si initiatilor, cu accent pe scaderile dramatice ale bursei locale si pe influenta pietelor externe asupra pietei romanesti.
Motas Valeriu: Cand estimati ca Intercapital Invest va fi listata la BVB?

Razvan Pasol: Planul nostru de listare este pentru anul 2010. Vom avea o oferta publica initiala foarte interesanta la momentul respectiv.

George Simion: Care este valoarea minima cu care se poate incepe o investitie pe piata bursiera? Care este recomandarea dvs?

Razvan Pasol: La bursa se poate incepe cu orice suma – exista firme de brokeraj ce nu impun o suma minima pentru deschiderea unui cont de investitii. Trebuie avute in vedere, insa, si obiectivele de castig ale investitorului: o suma de 500 de euro, in conditiile unui randament al investitiei de 30%, va aduce un castig de numai 150 de euro – nici pe departe o suma foarte mare.

Prin urmare, eu as recomanda ca pentru inceput, in cazul in care acest lucru este posibil, suma minima sa fie de cel putin 7.000 – 10.000 euro. Apoi, in functie de rezultate, aceasta suma poate creste pe parcurs. Un portofoliu semnificativ la bursa incepe de pe la 50.000 – 100.000 euro.

In final, insa, valoarea portofoliului depinde de multe lucruri: fondurile disponibile ale investitorului, aversiunea la risc, celalalte plasamente avute in vedere (imobiliare, bancare, etc), durata investitiei, experienta la bursa, obiectivele de castig, etc.

In final, inca un sfat: cel mai bine se invata din practica. Chiar daca un investitor nu are foarte multi bani la un moment dat, recomandarea mea este sa deschida un cont de investitii oricat de mic, pentru a invata mecanismele investitiei. In plus, tranzactionarea reala, pe bani, este mult diferita de tranzactionarea virtuala din punct de vedere al psihologiei investitorului. In fine, procedand astfel, investitorul va fi pregatit pentru momentul in care va avea mai multe fonduri disponibile, iar experienta acumulata il va ajuta sa isi limiteze pierderile.

Matei Aurel: Credeti ca, in viitorul apropiat, veti putea realiza jocul de pe marketmaker.ro de asa natura incat sa putem tranzactiona si alte actiuni in afara celor de la categoria I BVB?

Razvan Pasol: Nu, nu avem in vedere acest lucru. Sunt doua motive pentru care am limitat tranzactionarea in MarketMaker numai la actiunile de la categoria I a pietei reglementate a BVB:

1. consider ca astfel concursul este mai interesant, intrucat este mult mai greu; alfel, din cateva mii de jucatori, in mod inevitabil cativa ar fi nimerit chiar si numai din greseala actiunea cu cresterea cea mai mare din peste doua mii de actiuni listate pe ambele piete. In conditiile actuale, pozitionarea pe primele locuri este mult mai dificila dar, consider eu, toata simluarea este mai interesanta.

2. extinderea jocului la alte tipuri de actiuni de pe piata, mai putin lichide, ar permite jucatorilor cresterea pretului actiunilor la bursa in mod real pentru a determina performante mai bune in MarketMaker. In concluzie, deocamdata pastram structura actuala.

Alexandru Buha: Este foarte buna ideea realizarii unui dialog cu cei curajosi care investesc pe bursa in aceste zile grele. Pe termen scurt, ma intereseaza cel mai mult sa ne dati cateva idei asupra modului in care va evolua bursa - cat mai poate sa cada pentru ca ajungem pe rosu. De asemenea, ma intereseaza o parere profesionista despre posibila evolutie a actiunilor Oltchim in 2008.

Razvan Pasol: Tendinta curenta este una de scadere, atat pe piata noastra de capital cat si pe pietele externe. In lipsa altor evenimente favorabile sau a unei schimbari de tendinta, nu ne ramane decat sa asteptam si sa urmarim cu atentie piata. Evolutiile pe termen scurt sunt greu de prevazut. Pe termen mediu, eu consider ca tendinta de scadere se poate schimba iar actiunile isi vor reveni. Cand se va intampla acest lucru, insa, din nou, este mai greu de estimat: scaderea se poate opri in cateva zile, sau saptamani, sau luni. Dupa parerea mea, anul acesta se va incheia cu variatii pozitive ale indicilor.

Semnele mai clare ale unei schimbari de tendinta sunt legate de cresterea volumelor, cresterea sustinuta a preturilor pe o perioada mai semnificativa, revenirea pietelor externe alaturi de cea romaneasca, stiri macroeconomice pozitive pe pietele externe. Cateva ultime observatii: orice tendinta generala este intrerupta, temporar, de tendinte secundare de sens contrar. Prin urmare, inceperea unei tendinte de crestere in contextul actual trebuie evaluata cu atentie, pentru a evalua daca aceasta este o schimbare de trend adevarata, sau doar o tendinta secundara contrara celei de scadere. In fine, aveti grija cu zilele de corectii pozitive pe tendinta de scadere – cu o floare nu se face primavara!

Din pacate nu urmaresc actiunile Oltchim, intrucat in general nu urmaresc companii cu capital majoritar de stat.

Radu Craciun: Care este motivul scaderii dramatice a Bursei? Cum este legata de scaderile bursiere de pe Bursa din Viena?

Actiunile scad datorita unui context general nefavorabil. Nu exista un singur motiv individual pentru care actiunile scad sau cresc; daca ar fi asa, ar fi foarte simplu: identificam si anticipam acel motiv, stim exact cand sa cumparam sau sa vindem actiuni si facem bani la bursa fara efort si fara riscuri. In realitate, lucrurile sunt mult mai complexe (desi in presa tendinta generala este spre simplificare).

Motivul principal de scadere a actiunilor romanesti este legat de scaderile generalizate ale pietelor mari ale lumii: cele din Statele Unite, din Uniunea Europeana, Japonia si China, etc. Acest lucru se intampla datorita inrautatirii perspectivelor economice in aceste tari, tendinta ce a inceput cu criza creditelor ipotecare dar a continuat cu indicatori in scadere legati de productia industriala, constructii, locuri de munca, etc. Astazi deja se vorbeste de recesiune in Statele Unite. (totusi, ciclurile economice s-au scurtat destul de mult in ultima perioada; prin urmare, chiar daca vorbim de recesiune,aceasta nu ar trebui sa dureze foarte mult: ultima recesiune in SUA, in 2001, a durat sub un an).

Perspectivele economice care se inrautatesc, chiar si numai pe termen scurt, ingrijoreaza investitorii, intrucat preturile actiunilor din prezent reflecta asteptarile cu privire la rezultatele financiare viitoare ale emitentilor; ori, o inrautatire a perspectivelor economice afecteaza tocmai aceste rezultate viitoare.

Mai departe, evolutii nefavorabile ale actiunilor pe piete dezvoltate afecteaza si actiunile de pe piete emergente; in perioade de scadere a preturilor multi din investitorii institutionali aleg sa isi reduca ponderea investitiilor in actiuni in favoarea instrumentelor mai sigure (obligatiuni, titluri de stat, aur), prin urmare vand sau se abtin de la cumparare si genereaza scaderi si mai mari. Aceste decizii de vanzare se iau pe toate pietele, inclusiv pe pietele emergente pe care acesti investitori sunt prezenti, insa aici scaderile sunt si mai mari, datorita lichiditatii mai reduse, ponderii mari a speculatorilor, etc.

In concluzie, scaderile de pe pietele dezvoltate, inclusiv Austria, si de pe cele emergente, inclusiv Romania, sunt toate legate intre ele si tin de contextul economic global, dar si de factori locali ai fiecarei piete (si, referindu-ne la piata noastra, vestile macroeconomice nu sunt nici la noi foarte incurajatoare).

Anonim: Am citit mai multe analize in ultima perioada in care se mentioneaza faptul ca piata bursiera din Romania scade datorita influentelor de pe pietele externe USA, UE. As dori sa stiu care este legatura dintre aceste piete si o companie solida din Romania gen Petrom, BRD etc. care din punct de vedere economic produc bani si plus valoare? Cum poate piata din USA sa influenteze cumpararea sau vinzarea de actiuni la o companie romaneasca?

Razvan Pasol: Influenta pietelor externe asupra pietei romanesti este una indirecta, dupa cum explicam in intrebarea precedenta. In situatia scaderii generalizate a pietelor, fondurile de investitii isi diminueaza detinerile de actiuni de pe toate bursele – si de pe cele mari si de pe cele mai mici, pentru reducerea riscurilor. Acest fenomen se mai numeste si flight to quality – reorientarea investitiilor spre activele mai putin riscante in perioade de incertitudine pe pietele financiare.

De asemenea, chiar daca unii investitori nu vand, totusi in perioade agitate acestia se abtin de la cumparare, ceea ce inseamna ca presiunea pe vanzare in perioadele de scadere nu gaseste o sustinere ferma la cumparare, iar preturile scad.

Pe piata noastra de capital exista doua clase importante de investitori: investitorii straini, care sunt de regula institutionali, si investitorii locali, care sunt de regula individuali. Investitorii institutionali straini sunt de regula investitori de portofoliu: acestia plaseaza bani in portofolii diversificate pe termene mai lungi; intrucat au sume mai mari de investit si momente mai clare de intrare si iesire pe/de pe piata, acesti investitori lanseaza si sustin tendintele de scadere sau de crestere la BVB, in concordanta cu strategia pe care o au si pe celelalte piete.

Investitorii locali sunt de regula investitori pe termen scurt – acestia depisteaza tendintele din piata si le valorifica prin speculatii pe termene mai scurte; de cele mai multe ori nu investitorii locali genereaza tendintele majore de pe piata, ci acestia doar le amplifica (iar acesta este un motiv principal pentru care volatilitatea la BVB este mai mare decat cea de pe o piata matura).

Un alt tip de efect indirect este urmatorul: investitorii locali, speculatori, urmaresc scaderea pietelor externe si anticipeaza faptul ca aceasta va influenta si piata locala ceea ce determina o parte a lor sa vanda ca o masura de precautie, contribuind la trendul descendent general (o observatie: pe piata de capital este bine sa nu generalizam; cand ma refer la faptul ca “investitorii straini vand”, ma refer la o tendinta generala. aceasta nu inseamna ca absoluti toti investitorii straini au vandut toate actiunile pe care le aveau).

Desigur, sunt foarte importanti si factorii locali: rezultatele si perspectivele emitentilor, stiri macroeconomice, fenomene politice si sociale, fiscalitate, etc. Astfel, in perioada referendumului pentru suspendarea Presedintelui, desi pietele internationale cresteau, piata romaneasca statea pe loc tocmai datorita incertitudinii la nivel politic; investitorii straini asteptau deznodamantul referendumului. Un exemplu de factor local cu influenta favorabila: aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ce a avut consecinte favorabile asupra pietei de capital.

Iana Mihai: Care sunt primi pasi in vederea realizarii unei cariere in domeniul Bursei, de a ajunge la Bursa. In vara o sa-mi dau licenta in domeniul finante banci, a II a facultate. Colaborez in prezent cu o firma de consultanta financiara bancara.

Razvan Pasol: In ultimii ani interesul este foarte mare pentru o cariera in domeniul investitiilor financiare din partea tinerilor absolventi; in plus, un numar restrans de companii de brokeraj angajeaza persoane fara experienta. Concluzia este ca numarul de pozitii este limitat iar cererea este mare.

Consecinta directa este ca va trebui sa va remarcati in randul sutelor de persoane care aplica pentru posturile disponibile pe piata de capital. Angajatorii vor cauta persoane persoane care sa dovedeasca pasiune pentru piata de capital si nu doar pe cele care vin spre angajare fara o directie clara in minte.

Un prim pas este sa va familiarizati cu piata de capital si mecanismele acesteia. Cititi cu regularitate presa financiara si urmariti siteurile financiare de pe internet. Familiarizati-va cu mecanismele, cu cele mai importante actiuni listate la bursa si performantele lor, cu cele mai recente stiri, etc.

Mai departe, urmati cursul de agent de servicii de investitii financiare – acesta este un curs obligatoriu pentru multe pozitii pe piata de capital. Cursul este organizat de Centrul Millenium (www.cpf-millenium.ro), BMFMS (www.bmfms.ro) si Asociatia Brokerilor (www.asociatiabrokerilor.ro). Acest curs poate fi urmat de orice persoana interesata, nu doar de angajati ai unei firme de brokeraj.

Un alt element util este deschiderea unui cont de investitii, chiar cu o suma foarte mica. Experienta practica astfel acumulata va va fi de folos la angajare.

Alte elemente interesante sunt: tema lucrarii de diploma – persoanele pasionate de piata de capital vor aborda o tema din acest domeniu; proiecte si activitati din facultate; experienta de lucru in alte domenii apropiate pietei de capital sau care pot folosi si pe piata de capital (banci, asigurari, vanzari, consultanta, etc) in joburi pe perioada facultatii; cunostinte de limba engleza si de utilizare a calculatorului. Experienta cu firma de consultanta este una utila.

Mai departe, urmariti siteurile web ale principalelor firme de brokeraj – acestea includ si sectiuni legate de cariera. Puteti incerca si sa contactati direct firmele de brokeraj care va intereseaza – depinde de Dumneavoastra sa le impresionati si sa le convingeti. Evitati cliseele si formularile standard in CV si scrisoarea de intentie, si pregatiti-le cu mare atentie – fara greseli, fara elemente inutile, fara generalitati, dar cu cat mai multe din elementele prezentate mai sus. Puteti insoti aceste documente cu un material, articol sau studiu realizat de Dumneavoastra.

In fine, ca si moment, tineti cont de faptul ca, in multe cazuri, firmele de brokeraj se dezvolta atunci cand piata de capital merge bine si este in crestere. O ultima idee: puteti incepe activitatea intr-o firma de brokeraj chiar si de pe o pozitie care nu vi se pare foarte interesanta; in timp ati putea avea posibilitatea sa promovati. Succes!

Casper: La ce nivel estimati cotatiile BRD in dec 2008. Ce parere aveti despre SIF4 , la ce nivel estimati cotatiile pentru dec 2008 ?

Din pacate, eu nu fac asemenea estimari. Ca impresie generala, consider ca indicii BVB se pot inchide pe plus anul acesta, cu performante ceva mai mici decat cele de anul trecut. SIF-urile mi se par in continuare o buna oportunitate de investitie pe termen mediu si lung.

Costas: Care ar fi legatura intre cotatia bursiera, capitalurile proprii si valoarea nominala a unei actiuni. Pentru ca in majoritatea situatiilor capitalizarea bursiera a unei actiuni este peste orice corelatie fata de capitaluri proprii si valoarea nominala. Spun asta intrucit societatile care sint cotate la bursa trebuie sa-si tina contabilitatea dupa standardele de contabilitate si deci au activul evaluat la preturile pietei aproximativ.

Razvan Pasol: Capitalizarea bursiera nu este peste corelatia cu capitalurile proprii, ci este corelata cu capitalurile proprii, dar se situeaza de regula peste acestea.

Capitalizarea unei firme si pretul actiunilor sale nu sunt determinate numai de capitalurile proprii. In practica se foloseste indicatorul Capitalizare/Capitaluri Proprii (sau pret actiune / valoare contabila actiune), numit si P/B. Acesta se utilizeaza in mod similar cu indicatorul P/E (cunoscut si ca PER) in sensul ca este folosit pentru a compara firme din acelasi domeniu sau cu alte caracteristici similare.

Pretul la bursa al actiunii nu este determinat de modul de inregistrare a capitalurilor proprii in contabilitate. Daca ar fi asa, atunci pretul la bursa s-ar modifica numai lunar, odata cu balanta contabila sau, mai rau, numai trimestrial (intrucat emitentii raporteaza public rezultatele trimestriale, nu pe cele lunare). In realitate, pretul unei actiuni la bursa se modifica permanent si este determinat multi alti factori: cererea si oferta de actiuni, perspectivele emitentului, veniturile si profiturile obtinute, strategie, management si contracte, contextul economic general, evolutia generala a bursei, tendintele de evolutie a pretului, elemente specifice sectorului si activitatii sale, etc.

Capitalurile proprii (sau, mai exact indicatorul P/B) reprezinta numai unul din factorii care influenteaza evolutia actiunilor, dar nu este nici pe departe factorul determinant. Valoarea nominala a actiunii este un indicator si mai putin relevant pentru estimarea pretului actiunilor.

Mihai Bursuc: Care sector de activitate credeti ca va inregistra cea mai mare crestere pe Bursa in 2008?

Razvan Pasol: Sectoarele legate de servicii vor fi in continuare urmarite si preferate (in special servicii financiare), intrucat acestea obtin ratele de rentabilitate cele mai mari in economie. Problema este ca la cota bursei structura emitentilor este foarte putin diversificata, astfel incat marea majoritate a companiilor sunt din domenii industriale.

Oreviceanu Mihai: Unde se pot urma cursuri de brokeri, avizate de CNVM, si care ar fi posibilitatea de a aplica pentru un asemnea job in cadrul Intercapital Invest?

Vedeti raspunsul la o intrebare anterioara. La Intercapital Invest toate posturile disponibile sunt anuntate pe siteul www.intercapital.ro, sectiunea Cariera. Va asteptam!

Oreviceanu Mihai: Credeti ca maximile istorice atinse in 2007, in vara, mai pot fi atinse si in 2008?

Razvan Pasol: Da, cred ca aceasta este o posibilitate. Ramane de vazut, insa, daca va deveni realitate. In contextul actual, orice este posibil.

Oreviceanu Mihai: RASDAQ - ul mai poate furniza surprizele si cresterile din 2007 sau a devenit deja o piata matura?

Razvan Pasol: Nu as considera inca Rasdaq o piata matura – cel putin nu la fel de matura ca piata reglementata a BVB. Sunt multi emitenti pe piata si oricand se mai pot gasi emitenti care sa produca surprize interesante.

Oreviceanu Mihai: In conditiile unui an care se prevede extrem de greu si volatil, ar putea blue chipsurile de pe BVB sa ia fata rasdacelor?

Razvan Pasol: Depinde. Daca indicii pietei vor incheia anul pe plus, atunci ma astept ca performantele mai mari sa vina de pe Rasdaq, pentru ca la riscuri mai mari si castigurile sunt mai mari; daca indicii incheie anul pe minus, atunci actiunile blue-chip sunt mai bune, intrucat vor avea scaderi mai mici.

Oreviceanu Mihai: Care ar fi modalitatile de identificare a minelor de aur pe Rasdaq, in cazul in care acestea mai exista?

O metoda pe care eu o folosesc este identificarea companiilor Rasdaq la care creste numarul tranzactiilor intr-o anumita saptamana. Urmarind topul celor mai lichide companii dupa numarul de tranzactii se pot identifica oportunitati noi, intrucat inseamna ca este vorba de companii care intra in atentia investitorilor. Urmariti mai ales companiile noi care intra in acest top.

Oreviceanu Mihai: Care vor efectele pensiilor private pe bursa romaneasca?

Razvan Pasol: Efectele nu vor fi foarte mari anul acesta, intrucat banii se acumuleaza treptat in aceste fonduri. Vom vedea efecte mai semnficative incepand cu 3-4 ani de acum inainte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri