Mentalitatea ca managerii cei mai buni sunt barbatii se lasa cu greu schimbata in Romania. De regula, femeile sunt angajate mai greu in pozitii de top management si asta dupa ce sunt supuse unor verificari mult mai atente decat in cazul unui candidat de sex masculin
Dintr-un studiu realizat de IMAS, comandat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, rezulta ca promovarile in firmele din Bucuresti nu se fac pe criterii de competenta, ci mai degraba sunt influentate de timpul petrecut de angajat la locul de munca, indiferent daca munceste sau nu. Potrivit studiului, mai mult de un barbat din patru si o femeie din sase muncesc zilnic peste programul normal de lucru. Spre deosebire de femei, barbatii sunt mai putin angrenati in treburile familiei.

Totusi, petrecerea unui timp mai lung decat normal la serviciu creeaza un dezechilibru intre viata personala si cea de la locul de munca, care genereaza conflicte casnice, stres etc., dar si scaderea productivitatii. Angajatul tinde sa amane rezolvarea operativa a sarcinilor pe motiv ca are timp destul, creste durata pauzelor si a frecventei lor. Salariatii au un astfel de comportament, conform studiului, pentru ca sunt incurajati sa procedeze asa de conducerea firmei, acesta fiind unul dintre criteriile cele mai importante in evaluarea muncii si pentru promovarea lor.

Management ineficient

Pe de alta parte, si managerii petrec multe ore peste program. Aproape 70% din conducatorii unitatilor fac ore suplimentare zilnic sau de doua-trei ori pe saptamana. Ei motiveaza ca tot timpul apar sarcini urgente, dar din studiu reiese ca motivul real este un management defectuos al timpului, sarcinilor si coordonarii departamentelor. In ce priveste angajarea si promovarea la locul de munca, multi manageri considera ca barbatii sunt mai buni directori, reactioneaza mai rapid si se gandesc mai mult decat femeile la modalitatile de a obtine profit. Ei mai cred ca barbatii manager iau decizii si isi asuma riscurile, in timp ce femeile au relatii bune cu colegii si sefii si dezvolta competentele angajatilor.

Liber la hartuire sexuala

Studiul releva ca mai putin de jumatate din firmele si organizatiile din esantion au cuprinse in regulamentele interioare prevederi referitoare la hartuirea sexuala. In ce priveste prevederile referitoare la gen si protectia maternitatii, lucrurile stau ceva mai bine: procentul urca spre 70%. Sondajul a fost realizat la nivelul municipiului Bucuresti. 695 de angajati si 123 de manageri din 43 de organizatii au raspuns la chestionare. Directorul IMAS, Mircea Kivu, a spus ca au fost destule situatii in care operatorii Institutului nu au fost primiti de catre conducerile unor firme din cauza temei puse in discutie, aratand ca la nivelul managementului intreprinderilor exista o anumita pudoare in abordarea acestor probleme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri