"Pina este cineva super tare. Face parte din top 10 al creatorilor secolului XX", a spus acesta, subliniind ca Pina Bausch a avut curajul de a aduce pe scena corpuri normale, nu doar trupurile profesionistilor in dans. Coregraful roman a spus ca Pina Bausch reusea sa fie o persoana revolutionara, mentinandu-si in acelasi timp modestia, scrie Mediafax.

De altfel, muzicianul Mircea Florian a povestit, in aceeasi conferinta, ca a cunoscut-o personal pe artista. Pina Bausch era atat de fireasca incat a venit, la un moment dat, fara sa fie anuntata, la o masa la care erau invitati coregrafi romani, in Germania.

Ada Solomon, de la compania care distribuie filmul in Romania, Parada, a declarat ca s-a luptat, dupa Festivalul de la Berlin, sa aduca filmul in Romania. "A fost pariul meu si datoria pe care am simtit-o la Berlin", a spus aceasta, considerand ca "dansul contemporan este cea mai conceptuala si cea mai deschisa arta spre spectatori". "Vizionarea acestui film a fost o experienta senzoriala", a spus aceasta.

"Pina" este prezentat ca un film "pentru Pina Bausch, de Wim Wenders". De altfel, cineastul a declarat la editia din 2010 a Festivalului International de Film Transilvania, ca el si Pina Bausch au visat mult timp la acest film dar, pana la aparitia tehnologiei 3D, nu au avut mijloacele necesare pentru a-l realiza.

Citeste si:

"Este o tehnologie noua, dar eu am asteptat-o timp de 20 de ani. Eu si Pina am dorit sa facem acest film, timp de mai mult de 20 de ani. Nu l-am realizat pentru ca, in principiu, nu stiam cum sa il fac, pentru ca aveam impresia ca filmul nu este potrivit pentru a-i exprima gesturile, arta ei. Iar mediul fundamental al artei sale este spatiul. De fiecare data cand Pina ma intreba cand o sa facem filmul, ii spuneam: «Nu stiu inca, pentru ca nu stiu cum sa il fac»", a spus regizorul.

"Asta pana cand am vazut primul film 3D. Nici macar nu era un film foarte bun. Era un film aproape experimental, caci tehnologia era la inceput. Am vazut filmul si am sunat-o pe Pina imediat dupa proiectie si i-am zis: «Acum stiu cum sa il fac». Si am inceput sa ma interesez de tehnologie, dar inca nu era indeajuns de buna. Avea o gramada de probleme. Era grozava pentru animatie, dar nu era destul de buna pentru ce doream noi, nu putea arata miscarea in mod fluent. Primul an in care tehnologia era indeajuns de buna pentru noi a fost vara trecuta. Atunci am dorit sa incepem lucrul. Insa ea a murit in cateva luni. Filmul acesta a fost visul nostru de mult timp si a depins de tehnica 3D", a adaugat, atunci, Wim Wenders.

"Pina" a beneficiat, in Romania, de o campanie de sustinere si promovare, la care au participat mai multe personalitati, precum Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc sau Mihai Mihalcea. Campania "Tu ce faci din 9 septembrie?" a inclus filmulete cu personalitati care le recomandau spectatorilor sa mearga la singurul film de arta in 3D, "Pina".