Un grup de parlamentari ai PDL si PNL propun printr-un proiect de lege interzicerea cenzurii asupra comunicarii audio-vizuale si prevede, in caz contrar, sanctionarea cu amenda de la 500.000 de lei la 1.000.000 de lei.

Astfel, 56 de deputati si senatori ai PNL si PDL, printre acestia aflandu-se Gheorghe Flutur, Traian Igas, Varujan Vosganian, Teodor Atanasiu, au initiat o propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si furnizarea de servicii mass-media audiovizuale, care prevede ca "cenzura de orice fel asupra comunicarii audiovizuale este interzisa", ca si "orice ingerinta asupra continutului comunicarii audiovizuale", relateaza Mediafax.

Initiatorii proiectului de lege precizeaza ca, pentru prima data, proiectul "consacra masuri sanctionatorii privind cenzura si ingerinta in activitatea redactionala a posturilor de radio si de televiziune, facand si distinctia responsabilitatii intre persoanele fizice si persoanele juridice, care pot comite aceste fapte".

Potrivit proiectului de lege, constituie cenzura orice interventie facuta de oricare dintre persoanele care au sau nu responsabilitati editoriale si care fac presiuni asupra producatorilor, realizatorilor redactorilor sau moderatorilor programelor de radio si televiziune, "in sensul alterarii continutului editorial al serviciilor de programe". Incalcarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza de CNA, prin decizie, cu amenda curpinsa intre 500 000 de lei si 1 000 000 de lei.

Nu constituie ingerinte prevederile cuprinse in codurile de conduita profesionala, pe care jurnalistii le adopta. Proiectul de lege garanteaza caracterul confidential al surselor de informare utilizate in elaborarea de stiri si emisiuni, in caz contrar fiind prevazuta amenda contraventionala de la 50 000 de lei la 100 000 de lei.

Citeste si:
Proiect de lege: Romanii vor putea munci pana la 70 de ani
Romanii vor putea munci pana...

Confidentialitatea surselor de informare obliga, in schimb, la asumarea raspunderii profesionale de catre realizatorul stirii, pentru corectitudinea informatiilor furnizate, iar ncalcarea acestei prevederi atrage sanctionarea cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei.

Proiectul de lege mai prevede, printre altele, ca autoritatile publice abilitatea asigura la cerere protectia jurnalistilor, daca acestia sunt supuisi unor amenintari care sa le impiedice exercitarea profesiei, precum si a sediilor si a localurilor radiodifuzorilor tn cazul in care acestea sunt supuse unor amenintari de natura sa impiedice libera desfasurare a activitatii lor. "Desfasurarea de perchezitii in sediile sau localurile radiodifuzorilor nu trebuie sa prejudicieze libera exprimare a jurnalistilor si nici nu poate suspenda difuzarea programelor", se mai arata in proiectul de lege.

Proiectul de lege mai cuprinde articole, potrivit carora "orice persoana are dreptul la propria imagine", realizatorii si prezentatorii de emisiuni au obligatia sa respecte acest lucru, iar "programele audiovizuale trebuie sa respecte dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie".

Proiectul de lege precizeaza ca este interzisa difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe si orice discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie. Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ si urmeaza sa fie analizat de Camera Deputatilor, care e prima Camera sesizata spre dezbatere.

Citeste si:
Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare
Viorel Hrebenciuc, condamnat...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
APMGR: Legea reclamei la medicamente este inutila si dauntoare