Mircea Cartarescu a declarat, sambata, la Cluj, la Festivalul International de Carte Transilvania, ca in Romania exista aproximativ 20.000 de oameni care cumpara constant carti, in timp ce restul nu cumpara aproape nimic, adaugand ca ”alarmismul” cu privire la starea literaturii sau disparitia cartilor in favoarea gadgeturilor este nejustificat, intrucat ”cartea a agonizat de cand se stie si va agoniza tot asa si in viitorul previzibil”.

”Cartile sunt atat cat sunt de importante pentru cativa oameni. Noi, in Romania, avem vreo 20.000 de oameni care cumpara toate cartile, in timp ce restul nu cumpara aproape nimic. Merita sa scrii pentru acesti oameni si e o onoare sa scrii pentru ei. Daca in Romania raman 100 de oameni, ca in povestea cu Sodoma si Gomora, oameni care vor citi, va merita sa scrii pentru ei. Daca raman zece, tot va merita si chiar si pentru unul singur sau pentru niciunul”, spune Mircea Cartarescu, scrie News.ro.

El a declarat ca evolutia tehnologica nu ar trebui sa ingrijoreze, sustinand ca nu este de acord cu cei care spun ca ”moare cartea”.

”Cartea este masina ideala pentru procesul cititului si ea corespunde anatomiei umane […] Exista acum readere care intr-un fel, prin animatie, iti permit sa dai pagina. Pana la urma si gadgeturile s-au intors la formatul de carte, chiar daca materialul difera. Pana la urma suntem oameni ai lecturii si eu accept totul pana la momentul in care spunem ca trebuie sa ne unim in jurul cartii. Nu sunt de acord cu cei care spun ca moare cartea. Este un fel de alarmism care mie nu imi suna bine. Cand spui ca un anumit lucru este in pericol, acel lucru este deja aproape disparut. Dupa parerea mea, cartea nu este in pericol. Cartea a agonizat de cand se stie, a agonizat fericit si va agoniza tot asa si in viitorul previzibil. Nu este bine si sanatos ca o carte sa fie un triumf. Ea trebuie sa fie normalitate si in felul acesta putem ajuta la lectura fara sa ne cramponam in pericolele, unele reale si unele inchipuite, cu care se confrunta lectura”, a mai spus Cartarescu, in discutia cu cititorii sai din Cluj-Napoca.

Scriitorul a declarat ca nu crede ”povestea cu moartea literaturii”, chiar daca recunoaste ca aceasta se afla in dificultate si a explicat cum, niciodata, de-a lungul istoriei, scriitorii nu au avut parte de un tratament privilegiat din partea societatii.

”Vedem cu totii ca literatura este in dificultate in acest moment. Nu trebuie sa negam acest lucru. Dar cand a jubilat literatura? Cand au fost scriitorii extraordinar de celebrati si iubiti de toata lumea sau inconjurati cu pasiune? Niciodata. Avem impresia ca Virgiliu, Horatiu, Ovidiu erau in epoca lor niste celebritati extraordinare. Poate erau, dar lumii politice nu ii pasa de ei nici cu spatele. Ovidiu, la 69 de ani, era un autor de o faima extraordinara si a fost aruncat ca un nimeni in exil, fara sa ii pese nimanui ca peste doua milenii cineva il va cita. Povestea cu moartea literaturii nu ii priveste pe scriitori in niciun fel. Lasam teoreticienii sau criticii sa vorbeasca despre asa ceva. Pentru scriitori insa nu este important. Ce daca moare literatura? Eu as spune ca un scriitor adevarat ar scrie si daca ar stii ca nu mai are niciun cititor si ar stii ca ramane singurul om din lum si Pamantul e distrus. Daca e scriitor adevarat va scrie o carte despre asta”, a afirmat Cartarescu.

El a mai spus ca literatura si cartile vor supravietui deoarece ”oamenii au nevoie de povesti, legende si cuvinte”.

Scriitorul nu a fost niciodata un privilegiat si nici nu ar fi bine sa fie, dupa parerea mea. Un scriitor este pe jumatate un erou si pe jumatate un martir, dar niciodata un privilegiat al sortii. La fel si cu literatura si sa nu ne inchipuim ca in alte epoci s-a citit literatura in draci, cum se zice. Niciodata, nimeni nu a citit literatura non-stop. Au fost epoci mai bune si mai proaste. Literatura a trecut prin revolutii industriale, prin epoca lui Gutenberg si va trece si prin revolutia noastra tehnologica si mediatica pentru ca oamenii au nevoie au nevoie de povesti, legende si cuvinte”, a mai declarat Mircea Cartarescu la Cluj-Napoca, explicand ca momentan nu are o idee concreta pentru un roman si ca asteapta cu mintea deschisa.
Mircea Cartarescu a primit, sambata, la Cluj-Napoca, in cadrul Festivalului International de Carte Transilvania, premiul ”Cartea anului - Romanul romanesc in mileniul trei”, pentru volumul ”Solenoid”.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri