De-a lungul istoriei, ura a fost o coordonata centrala a umanitatii, fie ca vorbim despre Holocaust, despre ISIS, despre antisemitismul experimentat de Spielberg pe parcursul anilor de scoala, in New Jersey, sau despre rasismul adeptilor suprematiei albe. Nimeni nu se uita la ce s-a intamplat deja, astfel incat trecutul se repeta si ura se perpetueaza, sub o forma sau alta. Un interviu cu Steven Spielberg si Alex Gibney, producatorii noului documentar Discovery „De ce uram”.

Cum a inceput povestea „De ce uram” si cum ati decis sa va implicati in acest proiect?

Steven Spielberg: Sunt implicat in subiectul „ura” de multi ani, inca de cand am fondat fundatia Shoah, prin care am inregistrat 52.000 de video-uri ale marturiilor celor care condamna Holocaustul. Am avut, asadar, oportunitatea de a descoperi de ce uram. Pe langa munca de prezervare a acestor marturii pe care o facem pentru fundatia Shoah si de a permite acestor martori sa devina educatorii generatiei X si a urmatoarelor, am avut o idee despre seria de documentare atunci cand David Zaslav m-a abordat. El este un prieten de-al meu, dar in acelasi timp se afla si in fruntea Discovery Channel; a venit sa ne intalnim la mine in birou si m-a intrebat daca as avea posibilitatea sa lucrez la ceva pe canalele sale, ce anume as face. Fara sa ma gandesc, am zis pe loc ca mi-ar placea sa vad o serie mai lunga in care sa studiem ura si chiar i-am si zis ca as vrea sa se numeasca „De ce uram”. De acolo a pornit totul.

Alex Gibney: Pentru mine, povestea a inceput cu un telefon primit de la Steven Spielberg. Imi amintesc ca stateam pe o stanca la doua mile de coasta si Steven imi spunea cat de important este acest proiect. Nu as fi putut sa fiu mai de acord cu el. Ura este piesa centrala a timpurilor noastre. Deci, a inceput cu telefonul de la Steven, iar faptul ca subiectul este cel mai important aspect al planetei m-a facut sa ma alatur.

Suntem martorii unui nivel de ideologie extremista care creste rapid, ceea ce credeam ca tine de trecut. De ce crezi ca se intampla in zilele noastre?

Steven Spielberg: Niciodata nu s-a terminat. Trecutul s-a repetat mereu. Genocid dupa genocid a urmat chiar dupa Holocaust, cand ne-am gandit ca nu se va mai intampla niciodata, dar iata ca se intampla in continuare. Pur si simplu nu invatam nimic din trecut, din istorie. In ziua de azi, prin social media, oamenii tind sa fie mai preocupati de ce se intampla acum sau maine si nu de ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta. Sunt lucruri greu de invatat. Am sperat si mi-am dorit cu adevarat sa lucrez cu acest Scorsese modern al documentarelor. Alex este acesta, iar el a adus mare parte din cunostintele sale in joc. Impreuna cu Kit si Sam, a format aceasta echipa grozava, care a fost capabila sa produca aceasta serie ce promoveaza gandirea critica.

In serie sunt prezenti experti care folosesc expresia „o combinatie perfecta de ideologie extremista, social media si Internet”. Sunt acestea motivele pentru care ura arata atat de rau in zilele noastre? In trecut nu existau internetul si social media, in timp ce acum sunt o multime de lucruri false ce se raspandesc in jurul lumii intr-o clipa.

Alex Gibney: Sa fim seriosi! Cred ca, asa cum zice Steven, ura a fost mereu alaturi de noi si va fi mereu intr-un fel sau altul, insa unul dintre lucrurile pe care le putem observa acum este viteza cu care se raspandeste ca urmare a folosirii platformelor de social media.

Internetul este o forta pozitiva, care ne apropie unul de altul, dar este in acelasi timp o forta care incurajeaza si provoaca tribalism intr-o clipa, iar el apeleaza la emotiile oamenilor. Acesta este un lucru care este foarte diferit astazi.

Ne puteti impartasi o poveste personala de ura? Cum v-a schimbat modul de gandire?

Steven Spielberg: Eu sunt evreu si am fost crescut intr-o zona in care nu au fost prea multi ca mine. New Jersey a fost ok, dar m-am mutat in vest si am intalnit antisemitism chiar si in scoala generala. In scoala mea, dar si in altele. Nu era foarte raspandit, nu in intreaga scoala, dar unii elevi populari se luau de cei mai putini populari – in cazul meu, popularitate zero. Nu m-am gandit la asta ca fiind ura, dar ma simteam rusinat. Am devenit rusinat de multe lucruri, iar ei erau atat de intimidanti, incat am ajuns sa-mi fie rusine ca eram evreu. M-am simtit exclus si mi-am dat seama pe masura ce am crescut ca bullying-ul este o unealta care ii face pe altii sa se simta mai puternici. Am fost, asadar, victima acestor excese de putere si asta a fost principala mea experienta cu sentimentul de ura. A fost ceva asupra caruia nu am avut control. In interiorul meu, mereu am fost foarte mandru ca sunt evreu.

Care a fost povestea care v-a afectat cel mai mult din toate marturiile pe care le-ati inregistrat?

Alex Gibney: A fost o poveste despre Cambogia, iar motivul a fost ca aveam in fata o persoana foarte puternica care a petrecut foarte mult timp nu cu victimele, ci cu oamenii care au perpetuat atrocitatile conduse de Khmer Rouge asupra propriilor oameni.

Cred ca suntem obisnuiti sa traim cu ideea ca in lume exista oameni buni si oameni rai, dar de fapt toti sunt oameni. In anumite circumstante, ura din ei iese la suprafata si este sistematizata in asa un fel incat ii copleseste, deci se poate intampla oricand.

Acesta a fost lucrul care mi s-a parut o revelatie in acel moment. Ura a coplesit tara si intr-un fel a fost cu totul neasteptat, pentru ca erau oameni normali la conducere.

Steven Spielberg: Nu ii consideram oamenii care perpetueaza raul ca fiind monstri decat in clipa in care sunt prinsi in mijlocul unui genocid. Holocaustul sau genocidurile au fost industrializate. In special Holocaustul. Atat de multe vieti au fost pierdute atat de repede. A fost o afacere, o afacere a mortii. A fost condus cum ai conduce o fabrica de fier sau o moara. Si a fost perceputa de cei in cauza ca fiind normala.

Trebuie sa putem vedea ura intr-o lumina obiectiva. Seria incearca sa arate ca ura nu trebuie sa fie niciodata considerata normala si ca creierul uman este un organ extraordinar, foarte elastic si care se poate mula si transforma chiar daca cortexul se opreste din crestere la 25 de ani. Creierul se poate schimba, este un sistem in continua schimbare, ceea ce inseamna ca ura poate fi dezvatata.

Alex Gibney: Unul din lucrurile care mi s-au parut foarte interesante a fost ca intreaga idee de tentatie a terorii nu incepe, de exemplu daca esti ISIS, cu un „hai si omoara alaturi de noi,” ci este despre iubire, despre un tel inalt, despre un sentiment de apartenenta la un grup, aceasta idee de tribalism. Ura incepe, deci, cu iubire. Este aceasta idee ca scopul scuza mijloacele care ii face pe oameni sa duca la capat lucruri socante, in timp ce-si imagineaza ca fac lucruri bune si magnifice. Asta, cred eu, ca e mai periculos.

Daca vrem sa gasim speranta, unde trebuie sa o cautam?

Alex Gibney: In fiecare dintre noi. Cred ca exista speranta in fiecare dintre noi. Asta este si ideea. Cu totii suntem „programati” intr-un fel sa uram, sa ne purtam ca intr-un trib, dar in acelasi timp suntem programati sa fim flexibili si dotati cu un intelect extraordinar care ne permite sa gandim critic, sa intelegem ca desi uneori gandim prea emotional, putem sa trecem peste asta. Suntem capabili sa devenim mai buni. Aceasta este speranta si intr-un fel asta sper sa reusim sa aratam prin aceasta serie. Am lucrat la povesti de pe tot globul pentru a putea spune tuturor ca suntem la fel si ca tine numai de noi sa intelegem ca avem capacitatea de a trece peste aceasta ura.

Steven Spielberg: Suntem totodata responsabili sa nu stam si sa luam atitudine atunci cand instante ale urii au loc chiar in fata noastra. Mi-ar placea ca toate episoadele sa se incheie pline de speranta. Fiecare segment al seriei vine si cu solutii, deci nu doar condamna oamenii care urasc sau care cred ca totul este despre „ei impotriva noastra”. Exista o zona de mijloc si sper ca oamenii sa poata vedea prin aceste documentare ca aceasta zona este despre un sigur lucru: a crea conversatii, a vorbi despre lucrurile pe care le avem in comun si nu numai despre cele care ne divid. Aceste lucruri vor aduce oamenii unii langa altii.

Alex Gibney: In cazul documentarelor, mereu exista o situatie, mereu incepi cu un plan si apoi incepi sa mergi pe drumul propus, dar mereu trebuie sa fii pregatit pentru a devia de la el, de a merge pe drumul care te trage intr-o anumita directie. Asta este special legat de documentare: scenariul este scris la final, nu la inceput.

Au existat surprize atunci cand v-ati uitat la intreaga serie dupa ce a fost gata?

Steven Spielberg: Cred ca ceea ce m-a surprins a fost faptul ca aceasta serie mi-a sporit dragostea pe care o simt fata de oameni. Am ajuns la final si chiar mi-am dat seama ca exista speranta pentru toata lumea.

Alex Gibney: Si eu simt exact la fel si intr-adevar producatorii au spus acelasi lucru: ca in ciuda urii coplesitoare si a actiunilor determinate de ea, pe care le-am si investigat, drumul pe care am luat-o ne-a facut sa gasim si altceva: povesti individuale sau colective in care speranta a fost coplesitoare si a produs un sentiment de comunitate foarte puternic. Sper ca cei care se uita la serie vor regasi acelasi efect pe care ea l-a avut si asupra noastra, cei care am produs-o.

Care a fost cel mai socant moment in timp ce ascultati aceste marturii?

Alex Gibney: Nu stiu daca a fost vreun moment socant, dar tanara care a reusit nu doar sa depaseasca sentimentul de ura, ci chiar a devenit un ambasador al iubirii. Ea a avut una dintre cele mai interesante povesti din punctul meu de vedere. Apoi a mai fost acel membru al gruparii care sustine suprematia albilor, Frank, care si-a dat seama ce face si s-a schimbat complet. Aceste povesti sunt despre flexibilitatea umana si sunt cele mai puternice si emotionante.

Steven Spielberg: Si pe mine m-au impresionat tot povestile despre umanizare. La fel de puternice au fost si povestile despre oameni care au renuntat la radicalism.

Seria-documentar De ce uram, produsa de Steven Spielberg si Alex Gibney, poate fi urmarita in fiecare duminica, de la ora 23:00, pe Discovery Channel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri