Preturile petrolului au continuat sa scada miercuri din cauza temerilor provocate de criza datoriilor din Grecia si a declinului accentuat al pietei de capital din China, iar traderii anticipeaza ca tendinta negativa se va mentine, relateaza Reuters.

Circa 45% dintre companiile chineze listate la bursa au fost suspendate de la tranzactionare pe fondul scaderii puternice a cotatiilor, iar compania de stat China Securities Finance Corp, care finanteaza achizitiile de actiuni, a anuntat ca va furniza lichiditati pentru a reduce panica din piata, potrivit Mediafax.

Pe piata petrolului, contractele futures pentru titeiul Brent, de referinta pe piata londoneza, cu livrare peste o luna, sunt in declin cu 60 de centi, la 56,25 dolari pe baril, iar de la inceputul saptamanii au coborat cu peste 6%, la cel mai redus nivel atins dupa luna aprilie.
Cotatia petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a scazut cu 59 de centi, la 51,74 dolari pe baril. Declinul din aceasta saptamana a depasit 8%.

"Pietele petrolului au fost lovite de o furtuna perfecta de evenimente", potrivit analistilor bancii Morgan Stanley, potrivit carora crizele din China si Grecia ar putea pune in pericol cresterea solida a cererii din ultima perioada.

Indicele CSI300 din China a pierdut o treime din valoare, din luna iunie, aceasta fiind cea mai rapida corectie consemnata dupa criza mondiala din 2008. Banca centrala a Chinei a anuntat ca va sustine stabilitatea pietei de capital si o va proteja de riscurile financiare regionale si sistemice.

Banca HSBC a redus miercuri estimarea de crestere economica in 2015 pentru Asia, excluzand Japonia, de la 6,5% la 6,3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Aurul... straluceste: preconizat la peste 1.230 de dolari / uncie