Potrivit propriilor declaratii, turcii, romanii si polonezii sunt cei mai mari detinatori de criptomonede raportat la totalul populatiilor din aceste tari, in vreme ce la nivel european aproape o persoana din zece (9%) spune ca detine in prezent Bitcoin sau o alta valuta virtuala, arata un studiu al ING realizat in 13 tari europene, precum si in Australia si SUA.

Studiul ING International Survey a fost realizat in randul a 14.828 de persoane, esantionul reflectand proportiile intre sexe si varste. Datele despre consumatorii europeni reprezinta o medie care a fost ponderata pentru a lua in calcul populatia fiecarei tari.

Datele au fost colectate in intervalul 26 martie – 6 aprilie 2018, adica imediat dupa ce Bitcoin se prabusise cu 65% de la un maxim de 19.300 de dolari in decembrie 2017, la un minim de 6.620 de dolari, la inceputul lui aprilie 2018.

Intrebati daca detin o criptomoneda, 12% dintre romanii care au participat la sondaj au raspuns afirmativ, restul de 88% mentionand ca nu au astfel de detineri. Procentul este imens raportat la populatia tarii (2,3 milioane dintr-un total de 19,6 milioane), dar si daca ar fi raportat la populatia activa a tarii (1 milion din aproximativ 9 milioane – totalul romanilor cu locuri de munca).

In Turcia, tara care se confrunta cu o inflatie de 15% si o prabusire masiva a monedei locale, procentul persoanelor care sustin ca detin criptomonede a fost chiar mai mare: 18%.

ING subliniaza totusi ca in cazul Romaniei si al Turciei sondajul a fost desfasurat online si ar putea sa incline balanta in favoarea tinerilor interesati de mobile banking si mai expusi la media si tehnologie.

Romania nu se afla doar in topul detinatorilor de criptomomende, dar si si in topul tarilor in care populatia sustine ca va achizitiona criptomonede. Astfel, 38% dintre respondentii romani spun ca se asteapta sa detina criptomonede in viitor, tara noastra fiind depasita din nou doar de Turcia, cu un procent de 45%. Cele mai mici procente sunt inregistrate in cazul locuitorilor din Belgia si Luxemburg, unde doar 10%, si respectiv 13% dintre respondenti spun ca vor cumpara criptomonede.

Stirile despre valutele virtuale au tinut recent capul de afis in publicatiile de business, in conditiile in care Bitcoin a crescut cu un urias 1.400% in 2017, dupa care a urmat o scadere de 53%. Avand in vedere acest lucru nu este nicio surpriza ca doi din trei europeni (66%) au auzit de criptomonede, iar 1 din 4 europeni (25%) sustin ca vor detine la un moment dat o valuta virtuala.

Chiar si asa insa, doar aproximativ o treime din europeni (35%) cred ca Bitcoin reprezinta viitorul cumparaturilor online, iar un procent similar (32%) este inregistrat si in cazul cetatenilor care cred ca aceste monede reprezinta viitorul investitiilor.

Aproximativ 3 din 10 europeni (29%) spun ca nu ar investi niciodata intr-o criptomoneda, multe persoane considerandu-le ca fiind foarte riscante. Astfel, 46% dintre participanii la sondaj sustin ca actiunile companiilor de pe bursa sunt mai putin riscante decat Bitcoin, iar 24% spun ca acestea sunt la fel de riscante.

De notat faptul ca locuitorii tarilor cu venituri mai reduse sunt in general mult mai dispusi sa ia in considerare investitiile sau platile facute prin intermediul unor criptomonede.

Sursa foto: Supermarket

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri