Pandemia a schimbat percepția românilor față de felul în care economisesc pentru pensie. Interesul pentru investițiile în imobiliare a scăzut semnificativ față de perioada prepandemică, dar acestea rămân în continuare principala alegere a celor care se gândesc să investească sau să economisească pentru pensie.

Poate mai mult ca niciodată, pandemia a tras un semnal de alarmă a importanței economisirii pentru un viitor improbabil. Un sondaj realizat de administratorul de fonduri mutuale Erste Asset Management arată care sunt cele mai populare metode de economisire a banilor pentru momentul retragerii din activitate. Sondajul a fost realizat în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022 pe un eșantion de 2.116 persoane, reprezentativ pentru mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani

Cât de interesați sunt românii de investițiile imobiliare

Investițiile în imobiliare, ca soluție de venituri în vederea retragerii din activitate, au fost și rămân în topul preferințelor de investiții ale românilor. Cu toate acestea, comparând anul 2018 cu momentul prezent, preferința pentru investițiile imobiliare (proprietăți imobiliare și terenuri) a scăzut cu aproximativ 28%.

Întrebați cum s-ar pregăti pentru retragerea din viața profesională pentru a avea o situație financiară decentă, 38,7% dintre participanții la studiu s-au declarat în favoarea investițiilor în proprietăți imobiliare. Procentul este semnificativ mai mic față de cel de 63,6% înregistrat la ediția din anul 2018 a unui studiu similar.

Când vine vorba de investiții în terenuri, 35% preferă să își plaseze banii astfel, față 39,1% procentul românilor care preferau terenurile în anul 2018.

Prețurile locuințelor ar putea consemna o scădere pe termen scurt, dar pe termen lung perspectivele sunt de creștere, în timp ce, contrar aparențelor, locuințele din România sunt de până la 3 ori mai accesibile decât erau în perioada crizei imobiliare din anul 2008, sunt de potrivit datelor furnizate de platforma de imobiliare Storia.ro.

Citiți și: Cum vor evolua prețurile la apartamente în următorii ani

Pandemia a băgat frica în cei care vor să-și deschidă firme noi

Nu doar domeniul imobiliar a fost afectat de pandemie. Față de anul 2018, când 40,9% dintre respondenți considerau o metodă optimă de investiție deschiderea propriei afaceri, în prezent doar 31,7% ar mai recurge la această metodă.

În 2020, primul an al pandemiei, numărul de firme noi (de tip SRL) înregistrate în România a scăzut la 78.419, cu 17,3% mai puțin decât în 2019, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Un an mai târziu, în 2021, când efectele pandemiei au început să se reducă, numărul firme noi înființate a reînceput să crească și a ajuns la 103.019.

Sursă: Erste Asset Management

Predilecția pentru investițiile în aur a crescut cu 40% față de perioada prepandemică

Pandemia și-a pus amprenta asupra siguranței pe plan investițional. Dacă în 2018 doar 18,7% dintre respondenți spuneau că ți-ar securiza banii investind în aur și titluri de stat, la finalul anului 2021/ începutul anului 2022, 26,2% spun că preferă acest instrument, fiind o creștere de aproximativ 40% față de perioada prepandemică.

Peste 30% dintre români ar investi în fonduri mutuale pentru a strânge bani de pensie

Preferințele românilor pentru fondurile de investiții au crescut. Dacă în 2018 23% dintre respondenții studiului spuneau că ar investi într-un fond mutual, situația se schimbă în prezent, când 30,7% ar recurge la această metodă.

Înainte să vorbim despre metode de economisire și investire trebuie să luăm în calcul barierele pe care românii le au de înfruntat. Atunci când sunt întrebați de ce nu investesc în fondurile de investiții, românii spun fie că nu au bani, fie nu au suficiente cunoștințe legate de domeniu.

Sondajul arată cum respondenții care folosesc motivul că nu au suficienți bani a crescut cu aproximativ 23% în 2021/ începutul anului 2022 față de anul 2018. Respondenții sondajului spun că acum au mai multe surse de informare față de perioada prepandemică, dacă în 2018 28,1% spuneau că nu au suficiente informații legate de fondurile de investiții, această pondere a scăzut în prezent la 17,9%.

Sursă: Erste Asset Management

Vârsta de pensionare și pensia medie în România

În primul trimestru al anului 2022 numărul mediu de pensionari a fost de 5 mil. persoane, în scădere cu 34 mii persoane faţă de trimestrul precedent, potrivit INS.

Pensia medie lunară a înregistrat o creștere de 9,9% în primul trimestru, fiind de 1.772 lei. Vârsta de pensionare la bărbați este de 65 de ani, iar la femei este de 61 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030, notează Comisia Europeană.

România și-a propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să egalizeze vârstele de pensionare până în anul 2035.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri