In comparatie cu media companiilor europene din acelasi sector de activitate, Alro se tranzactioneaza in acest moment la multipli relativ ridicati, se arata in raportul de analiza.

“Cotatia Alro a intrat pe un trend ascendent inca din luna februarie a acestui an, iar evolutia pretului arata o continua crestere, alimentata si de recenta includere a societatii in structura indicelui BET-XT. Cu toate acestea, societatea nu
este foarte lichida, free-float-ul efectiv fiind extrem de redus, iar din aceasta cauza in ultimele 6 luni numai 0,5% din titluri s-au tranzactionat”, se mai arata in analiza Tradeville.

Punctele forte ale Alro sunt capacitatea de productie ridicata ce ii permite sa concureze pe piata externa, implementarea planurilor de investitii in modernizari (avand avantajul de a a avea un actionar majoritar puternic) si controlul unei subsidiare care din 2010 va deveni intermediar pentru importul de gaze de la Gazprom - Conef.

Principalele puncte slabe ale Alro sunt dependenta de cotatiile Bursei de metale din Londra (LME) si necesitatea de a asigura un pret convenabil pentru productie prin contracte de hedging si derivate pe cursul de schimb, ceea ce duce la cresterea riscurilor financiare.

Un alt punct slab este intarzierea redeschiderii Alum Tulcea, iar pana atunci aprovizionarea se face din import.

Oportunitatile rezida in patrunderea pe piata produselor pentru industria aeronautica si consolidarea cotei de piata globale, prin cresterea calitatii produselor, in timp ce principalele amenintari vin din partea producatorilor asiatici, care ofera produse de calitate mai slaba, dar la preturi extrem de competitive.

In prima jumatate a acestui an, compania a obtinut o cifra de afaceri consolidata de 858,3 milioane lei (203,3 milioane euro), in scadere cu 15% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In primul semestru, producatorul a obtinut un profit net de 35,3 milioane lei (8,3 milioane euro), de 6 ori mai mic decat cel din perioada ianuarie-iunie 2008.

Alro a raportat, pe ansamblu, un profit net din operatiunile cu instrumente financiare derivate, inregistrand o pierdere de 21,5 milioane lei pe contractele forward pe valuta si un castig net de 138,3 milioane de lei din contractele swap pentru vanzarea de aluminiu de calitate superioara la Bursa din Londra.

Alro si-a fixat prin aceste contracte un pret de 3.100 dolari/tona pentru productia sa de aluminiu primar, cu mult peste cotatiile LME din prima parte a acestui an.

Compania este cel mai mare combinat de prelucrare a aluminiului din Europa Centrala si de Est (in afara spatiului CSI). Alro este parte a grupului cu actionariat rus Vimetco NV, care detine si alte facilitati de prelucrare a aluminiului in China, precum si mine de bauxita in Sierra Leone, grupul obtinand o cifra de afaceri de 1,8 miliarde dolari in 2008.

Un alt actionar important al Alro este Fondul Proprietatea, cu o detinere de 9,93%.

Facilitatile de productie sunt concentrate in orasul Slatina si cuprind o turnatorie si alte echipamente de procesare, o hala de forjare, instalatii de laminare la cald si la rece precum si o linie de extrudare.