Dobanzile la depozitele in lei trebuie sa creasca la cel putin 10% pana la finele anului, in conditiile in care rata inflatiei va urca la 8%, iar statul va impozita cu 16% castigurile din dobanzi. Automat, o crestere a dobanzilor platite de banci la depozite va conduce si la majorarea dobanzilor la credite, facand imposibila reluarea creditarii.
Bancherii vor fi nevoiti sa majoreze dobanzile la depozite pentru a-si pastra clientii in conditiile in care rata inflatiei va urca la 8% la finalul acestui an, potrivit estimarilor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In caz contrar, clientii nu vor mai fi motivati sa isi pastreze economiile la banca daca dobanda reala incasata va ajunge negativa.

"Pe termen scurt este posibil sa vedem dobanzi real negative in conditiile unei rate a inflatiei de 8%. Dar tinand cont ca cererea de bunuri si servicii este in scadere, ma astept ca agentii economici sa suporte o parte din majorarea TVA din profit si cresterile de preturi sa fie mai mici decat cele anticipate", a explicat, pentru Wall-Street, Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

El a adaugat ca bancile stabilesc randamentele la depozite in functie de nivelul dobanzilor de pe piata monetara si de nivelul dobanzii de politica monetara. In prezent, dobanda cheie este mentinuta de banca centrala la 6,25%.

Astfel, dupa mai mult de 2 ani in care s-au inregistrat castiguri reale semnificative din dobanzile la depozite, clientii risca sa ajunga sa piarda daca isi pastreaza banii in depozite. In plus, pe langa faptul ca rata inflatiei va urca la 8% din cauza majorarii TVA cu 5 puncte, la 24%, veniturile din dobanzile la depozite vor fi afectate si de impozitul de 16%.

Spre exemplu, in conditiile actuale, pentru un depozit la termen de 12 luni dobanda medie in piata este de aproximativ 6%. Aplicand un impozit de 16% la acest venit se ajunge la o dobanda neta de circa 5% si tinand cont si de rata inflatiei de 4,4% se obtine, in final, un castig real de 0,6%. Pentru un depozit de 10.000 de lei, castigul real net al deponentului este in acest caz de 60 de lei.

La finalul anului, pentru un depozit cu dobanda de 6% si o cota de impozit de 16%, dar cu o rata a inflatiei de 8%, persoanele care isi vor pastra banii in depozite vor inregistra o pierdere reala de circa 3%. Practic, la un depozit de 10.000 de lei, persoanele cu economii in depozite vor inregistra o pierdere reala de 300 de lei, presupunand ca bancile nu vor majora dobanzile la depozite.

Bancile trebuie sa incurajeze economisirea si sa atraga depozite atat in vremuri rele, dar si in vremuri bune, desi in trecut banii veneau mult mai usor de afara. Mai mult, bancile trebuie sa fie atente sa isi protejeze si clientii.

"Economisirea trebuie sa ne intereseze in masura egala si in perioade bune si in perioade rele. In trecut, nu aveam bani in tara, dar dadeam un telefon la Viena, Atena, Paris, Milano si obtineam banii imediat ca sa creditam pe plan local", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Ghetea subliniaza ca romanii nu trebuie sa isi mai tina banii la borcan, ciorap sau saltea si, in schimb, sa ii plaseze in depozite. Aproximativ 50% dintre romani nu reusesc sa economiseasca niciodata, in timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrangeri de la alte cheltuieli si doar 2% fac economii fara a restrange cheltuielile, arata un studiu prezentat recent de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Insa, daca bancile vor majora dobanzile la depozite pentru a-si pastra clientii ce economisesc, atunci vor fi nevoite sa majoreze si dobanzile la credite, facand tot mai imposibila reluarea activitatii de creditare. De asemenea, bancherii vor solicita randamente tot mai ridicate la titlurile de stat, iar statul se va imprumuta din ce in ce mai scump de pe piata locala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri