De cele mai multe ori tranzactionarea la Bursa pe un cont online nu presupune doar un singur comision pentru schimburi realizate, ci si alte taxe si tarife ce pot diferi de la o casa de brokeraj la alta. Wall-Street va prezinta taxele si comisioanele la care trebuie sa fiti atenti cand incheiati un contract de tranzactionare online.
Comision de tranzactionare

Comisionul de tranzactionare practicat de casele de brokeraj care ofera conturi tranzactionare online poate varia intre 0,4% si 1,5% din valoarea totala a schimburilor indiferent de tipul lor.

Unii brokeri incurajeaza schimburile si percept un comision de tranzactionare de 0,4-0,5% pentru tranzactiile intraday, in cazul in care cumparati anumite titluri si le vindeti in cursul aceleiasi zile.

Desi marea majoritate a societatilor care activeaza pe piata de capital percep un tarif unic, respectiv comisionul de tranzactionare, exista alte case de brokeraj care solicita alte taxe si tarife pentru conturile online.

Taxa de ordin


Unele case de brokeraj percep o taxa de ordin. De exemplu, de fiecare data cand introduceti un ordin de vanzare/cumparare pe langa comision de tranzactionare pe actiuni se percepe si o taxa de ordin de 1 leu.

Valoarea taxei de ordin nu este ridicat, luand in calcul numarul de tranzactii pe care le face un investitor activ intr-o luna aceasta suma poate deveni importanta.

Desi marea majoritate a brokerilor includ taxele si comisioanele percepute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Depozitarii, unele societati percep pe langa comisionul de tranzactionare taxa CNVM de 0,08% pentru tranzactiile de cumparare.

Abonament lunar

Abonamentul lunar poate fi asemanat cu taxa lunara de intretinere a unui cont curent. Spre deosebire de taxa perceputa de banci, valoarea abonamentului lunar cerut de brokeri poate varia intre 20 si 35 lei.

Deschidere cont

Anumite case de brokeraj solicita o taxa de deschidere de cont, care de cele mai multe ori este de 20 lei.

Taxe de transfer de actiuni

Daca doriti sa va transferati contul de la un broker la un altul se percepe o taxa de 1,5 lei/transfer, in momentul in care actiunile se transfera din contul dvs la Depozitarul Central.

In alte cazuri tranferurile pot costa pana la 5 lei/simbol pentru transferul de instrumente la registru si de 0,1 lei/simbol la transferul de la registru, in functie de tarifele caselor de brokeraj.

Taxa de mentinere cont

Exista societati de servicii de investitii financiare care percep o taxa de mentinere a contului, care poate fi de 45 lei pe trimestru, in cazul in care clienti nu au avut activitate in trimestrul precedent. Dar daca activitatea din trimestrul precedent a generat comisoane mai mici de 45 lei, se plateste diferenta pana la valoarea taxei.

Alte taxe

Daca doriti transmiterea confirmarilor, rapoartelor si extraselor de cont lunare prin posta va trebui sa mai platiti 10 lei/luna.

Impozitul pe venit

Cea mai importanta taxa pe care trebuie sa o plateasca un investitor este impozitul pe veniturile realizate din tranzactiile de pe piata de capital.

Daca pana in aceasta toamna, casele de brokeraj retrageau si depuneau declaratiile privind profitul realizat de investitori, acum persoanele trebuie sa se duca personal sa ofere o dovada a tranzactiilor realizate in trimestrul respectiv.

Documentele cu privire la tranzactiile realizate trimestrial sunt ridicate de catre investitor de la firma de brokeraj la care are cont si depuse la adminstratiile financiare pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri