De multe ori ne-am intrebat care este motivul pentru care nu ne putem duce la sucursalele bancilor sa ne platim facturile la ghiseu cu cardul si de fiecare data cand am incercat sa facem acest lucru am ajuns in fata bancomatului. Wall-Street a discutat cu reprezentanti din piata bancara pentru a afla din ce cauza nu ne sunt acceptate cardurile la banca.
Unele banci nu accepta plata cu cardul in sucursale din motive ce tin de inregistrarea operatiunilor, fie din motive ce tin de costuri.

"Nu putem realiza plati cu cardul in sucursalele bancilor precum la comercianti deoarece bancile nu pot inregistra aceste operatiuni ca fiind de vanzare. POS-urile instalate in sucursale nu ar putea fi utilizate pentru plati pentru ca banca nu este un comerciant", manager de dezvoltare a businessului pentru zona Europei Centrale si de Est in cadrul MasterCard.

Gabriel Cretu, directorul de retail al OTP Bank Romania, considera, insa, ca unele banci nu sunt interesate sa instaleze POS-uri in plus deoarece ar avea de suportat costuri suplimentare.

"Ar mai fi un amendament referitor la plata facturilor: daca cineva plateste o factura la o banca, comisionul perceput de banca e foarte mic.
Daca banca ar accepta ca aceasta plata sa fie efectuata cu un alt card, comisionul pe care banca il datoreaza bancii emitente ar depasi valoarea comisionului facturii", a adaugat Gabriel Cretu.

Totusi, exista unele banci care, aparent, ofera aceasta posibilitate - spre exemplu CEC Bank, insa clientii realizeaza, de fapt, o alta operatiune. Si OTP Bank Romania are POS-uri in sucursale, de la care se pot scoate bani ca de la un bancomat.

"Exista banci care ofera posibilitatea de a achita anumite taxe cu cardul, dar, de fapt, operatiunea realizata cu cardul este inregistrata prin alte doua operatiuni, una de retragere de numerar si alta de plata", a adaugat Gabriel Ghita.

Cele mai multe banci isi incurajeaza clientii sa isi achite facturile la bancomat sau prin intermediul altor canale alternative, costul bancii asociat acestor canale fiind mai redus. Clientii nu sunt, insa, multumiti de aceste variante, majoritatea preferand sa isi achite facturile la ghiseul furnizorului de servicii.

“Categoria de persoane care folosesc internet banking este redusa, iar mersul la bancomat nu este cel mai comod si nici nu poti sa platesti facturile cu orice card la orice bancomat”, sustine Ghita.

77% dintre persoanele cu varsta intre 18 si 65 de ani care se ocupa de plata facturilor in gospodarie decid sa realizeze plata direct la ghiseul furnizorului. Doar 5% dintre cei care se ocupa de plata facturilor in familie folosesc bancomatele pentru plati, iar 2% folosesc serviciile de internet banking, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania

Citeste si articolul: MasterCard vrea sa lanseze platile cu mobilul in 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri