Bursa a urcat usor, cu 0,35% la deschiderea sedintei de vineri, intr-o piata in care actiunile Zentiva Romania (SCD) au avansat puternic, cu aproape 15%, limita maxima de crestere intr-o sedinta, dupa propunerea privind dividendele.
Investitorii au ridicat cu 14,93% pretul actiunilor Zentiva, reactionand la propunerea Consiliului de Administratie al companiei de a acorda dividende pentru prima data de la listarea la BVB, in valoare cumulata de 125 milioane lei, din profitul de anul trecut si rezerve.

Astfel, titlurile producatorului de medicamente au atins nivelul maxim de variatie permis intr-o sedinta pentru cele mai multe actiuni de la BVB, de 15%, iar orice ordin de vanzare era executat imediat. Totusi, desi cererea a fost mare, nu multi investitori au intrat si la vanzare.

La ora 10:20, operatiunile cu titlurile Zentiva se realizau la 1,139 lei. Tranzactiile din primele minute au cumulat doar 50.000 de lei, in principal din absenta vanzatorilor.

Dupa primele 20 de minute, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere nesemnificativa, cu 0,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic avansau in medie cu numai 0,2%.

Totodata, actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au crescut in medie cu 1,32%. Astfel, la ora 10:20, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 0,39% peste nivelul de la finalul sesiunii de joi.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 2,5 milioane lei (617.000 de euro), suma cu 39% mai mare decat rulajul de la debutul sesiunii anterioare, de 1,8 milioane lei (442.000 euro).

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si Fondul Proprietatea (FP) se clasau pe primele pozitii in topul rulajelor, cu operatiuni de 770.000 de lei si, respectiv, 593.000 de lei. Cotatia actiunilor SIF Oltenia a crescut cu 1,01%, la 1,505 lei, iar titlurile FP au avansat cu 0,5%, la 0,5975 lei.

Marile piete europene au crescut cu pana la 0,9%, la deschiderea sedintei, dupa ce joi bursele din SUA au avansat cu cel mult 1,4%, iar pietele din Asia au urcat cu maximum 2,7%. Cea mai accelerata ascensiune a fost inregistrata de bursa din Japonia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri