Teodor Buzatu, membru CA si director al Departamentului Portofoliu SIF Oltenia, este suspectat ca a favorizat incheierea unor contracte intre societati detinute de membri ai familiei sale si firme controlate de SIF, prin care companiile din urma au fost prejudiciate, potrivit unui raport de audit.
SIF Oltenia (SIF5) a transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB) un raport de audit intern, realizat in urma unor sesizari anonime care reclamau anumite situatii legate de activitatea lui Buzatu pe pozitia de director coordonator.

Desi in raport se mentioneaza ca reclamatiile au venit din partea unui grup de actionari ai SIF Oltenia, Gheorghe Blidaru, membru CA al SIF, a declarat pentru Mediafax ca sesizarile au fost anonime, fiind transmise prin e-mail.

"Noi am vrut sa fim cat se poate de transparenti si sa facem o verificare, de aceea am dispus un control al auditorului intern", a precizat Blidaru.

Raportul de audit intern a fost analizat in data de 10 martie de ceilalti membri ai Consiliului de Administratie al SIF Oltenia, iar in urma dezbaterilor Buzatu a demisionat din pozitia executiva, ramanand, insa, administrator.

In raportul de audit se arata ca cei doi fii ai lui Buzatu, Razvan Mihai si Bogdan Alexandru, au infiintat in 2005 firma Multifunctional Ecologic System Craiova, detinand cate 50% din capital. Firma a incheiat in 2008 un contract cu societatea Constructii Feroviare Craiova (CFED), detinuta de SIF Oltenia, pe o perioada de 10 ani, pentru productia si distributia de mixturi asfaltice.

Conform contractului, Multifunctional Ecologic Sistem urma sa participe cu o statie de asfalt in valoare de 600.000 de euro, insa nu exista acte care sa arate valoarea reala a aportului. Totodata, Constructii Feroviare aducea ca aport un teren de 4.000 metri patrati, infrastructura de montaj, energia electrica si gaz metan, desi terenul respectiv nu era racordat la reteaua de gaze si nici nu nu exista posibilitatea racordarii, intrucat sursa de gaz era la o distanta de aproape un kilometru, iar extinderea ar fi implicat costuri mai mari.

"Obiectul contractului era prin urmare de la inceput sortit esecului, neexistand nici-o sansa de punere in functiune a statiei de asfalt", se spune in raportul de audit.

In plus, in baza unui act aditional, Constructii Feroviare trebuia sa suporte toate cheltuielile de productie, sa plateasca firmei detinuta de fiii lui Buzatu 10.000 de euro lunar si sa vireze 535.500 de lei pentru transportul instalatiei de productie si punerea acesteia in functiune.

Pe de alta parte, Multifunctional Ecologic Sistem se obliga doar sa puna in functiune statia de asfalt si sa instruiasca personalul.

"Contractul initial, cat si clauzele total nefavorabile pe care le contine Actul Aditional in sarcina asociatului Constructii Feroviare, inrautatesc echilibrul financiar destul de fragil si situatia generala, si datorita faptului ca societatea a fost nevoita sa contracteze un credit in valoare de 250.000 euro, suplimentat cu 100.000 euro, la GarantiBank si sa ipotecheze cel mai important activ al societatii, un teren in suprafata de 11.372 metri patrati, situat in Craiova", considera auditorul.

In plus, Multifunctional Ecologic Sistem a mai incheiat un contract prin care vindea Constructii Feroviare o instalatie de productie de asfalt pentru 1,2 milioane lei. Constructii Feroviare a platit 637.000 lei, iar auditorul considera ca firma fost prejudiciata "atat timp cat instalatia nu functioneaza si nu va functiona".

"Faptul ca societatea nu a raportat aceste tranzactii, demonstreaza inca o data lipsa de transparenta a acestor tranzactii din dorinta de a tine secrete operatiunile in cauza, avand in vedere legaturile de netagaduit dintre Florian Teodor Buzatu si membrii familiei sale, pe numele si in intelesul carora s-au realizat respectivele operatiuni", se arata in raport.

In raport se mentioneaza ca unul dintre fiii lui Buzatu, Razvan Mihai, fiind director general la o alta firma controlata de SIF Oltenia, Univers Ramnicu Valcea (UNVR), a vandut catre Multifunctional Ecologic Sistem doua imobile. Totodata, Razvan Mihai Buzatu a contractat unele lucari de modernizare, intretinere si reparatii de 931.000 de lei, fara TVA, la unele imobile inchiriate din patrimoniul Univers, desi aceste lucrari reveneau in sarcina chiriasilor.

Una dintre firmele care au castigat licitatia organizata de Univers a fost Esday Rao Ramnicu Valcea, societate detinuta de fiul directorului comercial al Univers, Constantin Rada.

"Acest fapt demonstreaza actiunea concertata a celor doi directori, (Razvan Mihai Buzatu si Constantin Rada) in realizarea de foloase proprii in dauna Univers Ramnicu Valcea", se arata in raport.

Auditorul considera ca aceste lucrari pot reprezenta prejudiciu, iar suma de 931.000 lei ar putea fi diminuata cu valoarea lucrarilor de reparatii efectuate la spatiile inchiriate societatilor companiei de asigurari ASTRA si BRD (BRD), unde, prin contractele de inchiriere nu se prevedeau clauze de efectuare a lucrarilor de reparatii de catre chirias.

"Vinovat pentru cele intamplate poate fi considerat si Florian Teodor Buzatu, fara influenta caruia Razvan Mihai Buzatu nu ar fi putut ajunge director. Florian Teodor Buzatu nu a exercitat cu buna credinta nici atributiile de director Departament Portofoliu cu ocazia pregatirii mandatelor SIF Oltenia in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor la Univers, intrucat avea obligatia ca in calitate de director (conducator efectiv), coordonator al Departamentului Portofoliu si Actionari sa urmareasca o gestiune eficienta a patrimoniului societatilor pentru apararea intereselor SIF Oltenia", se mai spune in raport.

Auditorul mai arata ca o alta firma, detinuta de sotia lui Florian Teodor Buzatu, Viorica Buzatu, a cumparat de la societatea Constructii-Montaj 1 Craiova, controlata de SIF Oltenia, doua apartamente, la preturi care nu ar fi reflectat valoarea de piata.

In raport se mai spune ca Florian Teodor Buzatu a decis ca SIF sa nu mai participe la o majorare de capital la firma Alimentara Slatina (ALRV), astfel ca participatia a scazut de la 81,8%, la 52%, iar societatea controlata de fiii sai a ajuns sa detina 33%.

"Nu este greu de identificat interesul vadit al domnului Florian Teodor Buzatu in dobandirea unei parti substantiale din participatia Alimentara Slatina la un pret mult subdimensionat. In opinia mea, domnul Florian Teodor Buzatu nu a fost strain de actiunea de majorare a capitalului social si de conditiile de derulare a acesteia, avand in vedere pasivitatea in care a stat, acceptand rezultatul pagubitor al operatiunii, raportat la atributiile functiilor de administrator SIF Oltenia si director (conducator efectiv), calitate in care coordoneaza activitatea Departamentului Portofoliu si Actionari", se spune in raportul de audit.

Consiliul de Administratie al SIF Oltenia a solicitat si firmelor din portofoliu un audit de specialitate a problemelor sesizate.

"Faptul ca fiii si fratele domnului Buzatu Florian Teodor au fost numiti conducatori ai societatilor anterior mentionate, este urmare a pozitiei de influenta si abuz de functie, exercitata de domnul Buzatu Florian Teodor. Totodata, consider ca domnul Buzatu Florian Teodor se face vinovat de incalcarea prevederilor Capitolului XVII «Proceduri pentru evitarea conflictelor de interese», alin. a), din Reglementarile Interne ale S.I.F. Oltenia", se arata in concluzia raportului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri