Bursa a crescut cu 1,93% in sesiunea de marti, intr-o piata in care investitorii au fost mai activi la tranzactionare dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat la finalul sesiunii bursiere de luni ca a imbunatatit ratingul Romaniei.
"Sedinta a fost caracterizata de entuziasimul investitorilor, transpus in piata atat printr-o lichiditate marita, cat si in cresterea preturilor majoritatii actiunilor. Acesta situatie s-a datorat in principal anuntului de luni al reprezentantilor Fitch, care se pare ca a scos din amorteala, cel putin pentru moment, investitorii locali. Cred ca in zilele urmatoare este posibil sa vedem o continuare a acestor aprecieri, ele putand fi alimentate atat de acest eveniment, cat si de rezultatele trimestriale ale companiilor americane, programate sa inceapa saptamana viitoare si care vor agita cu siguranta toate pietele financiare", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

De asemenea, Muresian considera ca anuntul Fitch este ultimul semnal care indica debutul unei modificari majore a trendului pietei.

"Imbunatatirea ratingului de tara la «investment grade» este pentru piata de capital locala una dintre cele mai importante stiri din acest an si este ultimul semnal care indica debutul unei modificari majore a trendului pietei. Ea va da unda verde investitorilor straini care vor deveni mult mai activi, transpunandu-se in piata atat intr-o crestere a lichiditatii, cat si poate intr-o recorelare cu pietele internationale", a spus directorul Intercapital.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, s-au realizat la preturi in crestere in medie cu 1,75%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor FP, a avansat cu 1,81%.

In acelasi timp, indicele BET-NG, care sintetizeaza evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a inchis in crestere cu 2,42%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, se plasa cu 2,02% peste nivelul de luni.

Actiunile Oltchim (OLT) au consemnat un castig de 10,44%, si au ajuns la 2,211 lei. Pretul este cu 4,9% mai mic fata de cotatia maxima istorica inregistrata de aceste titluri pe bursa, la 9 iunie, cand erau la 2,325 lei/titlu. Evolutia actiunilor Oltchim a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 4,22 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost si marti cele mai lichide din piata, cu operatiuni pe piata principala de 27,47 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,19%, la 0,529 lei.

In jurul orei 13:30 in piata au fost transferate direct trei pachete de actiuni reprezentand 0,1% din titlurile FP, pentru 7,95 milioane lei. Operatiunile au fost realizate la un pret mediu de 0,53 lei, cu 0,09% peste referinta.

Al doilea rulaj din piata a fost inregistrat pentru actiunile Banca Transilvania (TLV), de 5,14 milioane lei. Cel mai recent transfer cu actiunile bancii a fost perfectat la 1,249 lei, cu 1,54% sub referinta.

Lichiditatea totala a Bursei, de 91,25 milioane lei (21,6 milioane euro), a fost sustinuta si de patru tranzactii cu obligatiuni emise de Banca Europeana de Investitii (EIB14), cu scadenta in 2014, in valoare de 26,94 milioane lei.

Rulaje semnificative au afisat si actiunile SIF Oltenia (SIF5) si OMV Petrom (SNP), de 4,76 milioane lei si, respectiv de 3,41 milioane lei. Titlurile SIF au avansat cu 2,34%, la 0,1,445 lei, iar actiunile Petrom au castigat 2,56%, la 0,4 lei.

Pe piata Rasdaq, jucatorii au realizat transferuri de 615.000 lei, dublu fata de lichiditatea de luni, de 300.000 de lei.

Actiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele tranzactionate, cu un rulaj de 105.000 de lei, iar pretul a crescut cu 5,1%, la 0,33 lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursa din Frankfurt era in urcare cu 0,14%, piata de la Paris consemna un avans apropiat, de 0,13%, iar bursa din Londra afisa o corectie de 0,52 %.

Variatii usoare inregistrau si pietele din Europa Centrala si de Est. Bursele din Bulgaria, Polonia si Slovenia cresteau cu pana la 0,4%, pietele din Croatia si Rusia stagnau, iar Cehia si Ungaria afisau corectii, de 0,3% si, respectiv 0,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri