La finalul lunii iulie, statul detinea prin Ministerul Finantelor Publice 12,52% din actiunile Fondului.

Pachetul de actiuni transferat din portofoliul Ministerului de Finante perioada 1-25 august este evaluat la 206,8 milioane lei (48,7 milioane euro), raportat la pretul de la inchiderea sedintei bursiere de vineri, de 0,4449 lei/actiune.

Cel mai mare titlu de conversie acordat unei persoane echivaleaza cu 0,53% din actiunile Fondului Proprietatea si era evaluat la 37 milioane lei (aproximativ 8,7 milioane euro) la data emiterii, a comunicat Autoritatea, la solicitarea MEDIAFAX.

La calculul valorii pachetului, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a utilizat un pret mediu ponderat de 0,5043 lei/actiune.

Totodata, ANRP precizeaza ca analizeaza si verifica documentele depuse in 106 de dosare.

Autoritatea mentioneaza si ca nu a modificat ordinea in care sunt emise titlurile de plata aferente despagubirilor si/sau de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, desi Guvernul i-a acordat acest drept.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Citeste si:

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

La finalul lunii iulie, FP avea 10.343 de actionari, dintre care cel mai mare Ministerul Finantelor Publice, cu 12,52%.

Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anuntat saptamana trecuta, ca va lua masuri pentru blocarea unui pachet de 2,7% din titlurile FP pentru care statul nu a adus aport in natura prin actiuni la trei companii si din cauza carora exista o diferenta de 372,5 milioane lei intre capitalul subscris si cel varsat, pana la recuperarea sumei respective.

Actionarii persoane fizice romani detineau la finalul lunii iulie 38,55%, investitorii institutionali locali controlau 9,08% (dintre care 1,18% erau actiuni rascumparate de FP). Investitorii straini persoane fizice detineau 8,84%, iar jucatorii institutionali nerezidenti aveau un pachet cumulat de 31,01%.

Potrivit unei raportari transmisa la mijlocul lunii iunie de compania britanica de investitii City of London Investment Management, aceasta detinea in numele clientilor sai 5,85% din titlurile Fondului Proprietatea, fiind, astfel, cel mai mare actionar institutional strain.

Pretul actiunilor FP a scazut in sedinta bursiera de vineri cu 1,79%, la 0,4449 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 6,13 miliarde lei (1,445 miliarde euro).