Specialistii din piete de capital prezenti la Intalnirile wall-street.ro au agreat faptul ca vanzarea unor active ale Fondului Proprietatea, propusa de cel mai mare actionar, este un lucru natural intr-un ciclu financiar al unei societati construita cu scopul de a investi pentru a aduce valoare adaugata actionarilor.
Conducerea Fondului Proprietatea (FP) a anuntat recent ca vrea sa vanda actiunile detinute la mai multe companii nelistate din domeniul energiei, valoarea de piata a acestora fiind estimata la 527,6 milioane euro.

Pachetele de actiuni sunt detinute in cadrul companiile din Romania aflate sub controlul E.ON, Electrica, Enel, si GDF Suez Energy.

“Daca acest lucru s-ar fi intamplat si cu SIF-urile, as fi fost fericit. Aceste companii au tras piata in jos, in ciuda faptului ca au fost foarte popularizate. Cazul Fondului Proprietatea este diferit, nu sunt problem cu managementul, transparenta si guvernanta corporativa sunt esentiale. Aceste vanzari ale activelor fac parte dintr-un ciclu economico-financiar firesc”, a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Florin Ilie, director piete de capital ING Bank, a sustinut aceeasi pozitie.

“Fie prin vanzarea activelor si distribuirea banilor, fie prin miscorarea discountului la NAV, fiindca orice fond de acest gen se tranzactioneaza cu discount. Tocmai companiile care nu sunt listate si sunt foarte reglementate de stat sunt si cele care se vand. Astfel, se lichideaza din portofoliu, banii ajung la actionari si discountul o sa fie mai mic”, a explica Ilie.

De asemenea, fondul american de hedging Elliot Associates, cel mai mare actionar al FP, a propus ca Franklin Templeton sa vanda din activele Fondului Proprietatea si banii obtinuti sa fie distribuiti actionarilor, urmand ca propunerea sa fie discutata in AGA.

Mihai Chisu nu crede ca aceasta propunere se va materializa cu siguranta, dar in final este decizia actionarilor.

“Nu vad nimic anormal in propunerea Elliot. Fiecare actionar isi doreste un profit mai mare, conteaza mai putin prin ce mijloace. Dar va dura mult timp pana la vanzarea respectivelor active”, a explicat Gabriel Necula.

Listarea FP pe alta piata, o problema?

In opinia sa, o problema mai mare pentru piata este listarea FP in alta tara. “Chiar daca ar aduce un plus pentru actionari, ar crea un mare minus pentru piata de capital din Romania”, sustine Necula.

Pe de alta parte, Mihai Chisu nu este de parere ca lichiditatea se va transfer ape cea de-a doua bursa. “Statistic, doar in prima faza se vor muta tranzactiile, sub efervescenta momentului, dar piata initiala va redobandi volumul pe acea actiune”, a spus brokerul IFB Finwest.

In vara anului trecut, Franklin Templeton a propus listarea secundara a Fondului Proprietatea la Bursa din Varsovia. Brokerii consultati de wall-street.ro la acel moment si-au exprimat dezamagirea si teama ca lichiditatea se va muta la polonezi.

Desi au fost criticati de multi actori ai pietei de capital, oficialii Franklin Templeton insista pe ideea ca Bursa de la Varsovia este cea mai buna alegere pentru listarea secundara a Fondului Proprietatea. Greg Konieczny, managerul FP, a explicat de ce nu se va muta lichiditatea la polonezi si cum va castiga piata romaneasca de capital de pe urma acestei miscari.

Dubla listare a FP a generat si un schimb dur de replici intre oficialii Burselor din Austria si Polonia, cele mai importante piete din Europa Centrala si de Est (ECE). Miza este o companie romaneasca cu active de 3,6 miliarde de euro si, cel putin in viziunea analistilor, cu potential ridicat de crestere.

Fotografii, de Mircea Dragos, fotografii-profesionale.ro.

Intalnirile wall-street.ro au loc la Grand Cafe Van Gogh, din Centrul Vechi din Capitala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri