Depozitarul Central a semnat la Sofia documentele necesare pentru stabilirea unei conexiunii transfrontaliere cu institutia similara din Bulgaria, Central Depository AD (CD AD).

Conexiunea va permite investitorilor din Romania sa desfasoare operatiuni de decontare contra plata in leva, precum si transferuri fara plata cu actiuni si obligatiuni corporative administrate de aceasta institutie.

Conectarea celor doi depozitari era necesara pentru realizarea listarilor duble intre cele doua piete, proiect demarat din toamna anului trecut.

In noiembrie 2011, Bursa de Valori Bucuresti a semnat un Memorandum de Colaborare cu Bursa de Valori din Sofia.

La inceputul lunii mai, agentia de presa bulgara Novinite scria ca trei companii mari din Bulgaria intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori din Bucuresti, in conditiile in care bursele din cele doua tari urmeaza sa incheie un acord de colaborare, la sfarsitul lunii mai.

„Depozitarul Central S.A. este primul depozitar central care devine membru al Central Depository AD. Legatura directa stabilita intre cele doua infrastructuri de piata va permite listari duble ale emitentilor bulgari la costuri foarte scazute. Aceasta conexiune va facilita executarea tranzactiilor pe ambele piete, avand ca optiune decontarea transfrontaliera”, a declarat Ivan Dimov, Director General Central Depository AD.

Depozitarul Central dispune de legaturi transfrontaliere in 19 tari (Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia si Ungaria) si ofera participantilor sai posibilitatea decontarii transfrontaliere in 12 valute (franci elvetieni, coroane cehesti, coroane daneze, euro, lire sterline, forinti maghiari, zloti polonezi, coroane suedeze, dolari americani, rand sud-african, leva si lei - operatiunile de decontare transfrontaliera in lei se pot desfasura la data curenta doar prin intermediul Clearstream Banking Luxembourg).

Central Depository AD asigura servicii de registru pentru emitentii tranzactionati la Bursa de Valori din Sofia si efectueaza operatiuni de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare.

Citeste si Reteta vecinilor bulgari pentru dezvoltarea pietei de capital. Ce urmeaza pentru Bursa din Sofia?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Petrecere ca inainte de criza pe bursa romaneasca