Luptele pentru putere in cadrul societatilor de investitii financiare listate pe Bursa vor lua amploare pe masura apropierii alegerilor din aprilie, riscul cel mai mare fiind preluarea lor de catre persoane interesate exclusiv de lichidarea acestora, considera Dan Stoicescu, avocatul grupului de actionari SIF Muntenia (SIF4) care au blocat in instanta rasturnarea vechii conduceri.
Conducerea SIF Muntenia se afla sub presiune de aproape un an de zile, dupa ce un grup de actionari in randul carora se afla omul de afaceri Gheorghe Iaciu, fostul broker Adrian Andrici si cea mai mare firma de brokeraj de pe BVB - Swiss Capital, condusa de Bogdan Juravle, au schimbat Consiliul Reprezentantilor Actionarilor (CRA).

Schimbarea Consiliului este in prezent blocata dupa ce un alt grup de actionari a obtinut in instanta suspendarea hotararilor AGA prin care fusese revocat vechiul CRA.

Saptamana trecuta, Iaciu a cerut realegerea Consiliului Reprezentantilor in AGA din aprilie, practic o reeditare a alegerilor din iulie 2012.

„Actionarii pe care ii reprezint asteapta un dividend mai bun si o conducere mai transparenta a SIF Muntenia. Acestia sunt in favoarea preluarii administrarii SIF4 de catre SIF Banat Crisana. Preferam acest lucru decat ca SIF-ul sa fie preluat de un grup de persoane cu un istorc controversat pe Bursa, asa cum sunt de exemplu domnii Bogdan Juravle si Adrian Andrici, care au fost subiectul unor informatii si investigatii privind front-running (n.red. practica ilegala prin care un broker cumpara actiuni ale unei anumite companii stiind de existenta unor ordine de cumparare care ar urma sa fie introduse de un alt investitor) sau manipularea pietei. Sunt dovezi si inregistrari in acest sens pe care autoritatile le au. La SIF Muntenia ,revolutionarii’, actionarii concentrati in jurul lui Bogdan Juravle, nu au adus un administrator profesionist in care sa avem incredere ca va administra corect activele”, a declarat avocatul Dan Stoicescu, fost specialist DIICOT. Stoicescu este la randul sau actionar SIF4.

Adrian Andrici a primit in 2007 cea mai mare amenda din istoria CNVM pentru o persoana fizica - 887.000 lei. Andrici a facut tranzactii cu titlurile Petrom si Rompetrol Rafinare la finalul unei sedinte de tranzactionare, stabilind niveluri artificiale de pret, in conditiile in care el detinea pozitii deschise si la Sibex pe contracte futures care aveau actiunile celor doua companii ca activ suport.

De cealalta parte, Bogdan Juravle nu a fost pana in prezent sanctionat in vreun fel de catre autoritati pentru fapte ilegale, in ciuda investigatiilor facute. Contactat de wall-street.ro, Juravle nu vrut sa comenteze afirmatiile lui Stoicescu.

„Este adevarat ca nici vechea conducere a SIF4 nu a performat la nivelul asteptarilor, dar macar nu avem indicii de frauda, iar aceasta formula a facut posibila acordarea de dividend. Cu foarte mici exceptii aproape niciun SIF nu exceleaza la capitolul administrare. Se poate pune problema si la modul care dintre cele doua rele sa o alegem. Din doua rele o preferam pe a treia: o structura in care sa se implice SIF Banat Crisana. Vrem schimbare, dar nu ne dorim ca SIF4 sa se transforme intr-un ‚tun’ al unor baieti destepti”, spune Stoicescu, referindu-se la eventualele vanzari de active, fara reinvestirea ulterioara a unei parti din profit.

La presiunea actionarilor, SIF-urile au vandut pachete importante de actiuni in ultimii ani, precum cele de la BRD si BCR, cea mai mare parte a castigurilor fiind distribuita actionarilor, prin intermediul dividendelor. Vechii sefi ai SIF-urilor au incercat astfel sa isi protejeze pozitiile de conducere, care se clatina puternic dupa ce pragul de detinere de actiuni la un SIF a fost majorat acum doi ani la 5%, iar actionarii au dobandit o putere mult mai mare in Adunarile Generale.

In luna aprile actionarii SIF Banat Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia vor alege noile consilii de administratie care vor conduce societatile in urmatorii patru ani. Interesul este extrem de ridicat, 56 de persoane urmand sa intre in cursa pentru sefia SIF-urilor. Si la SIF Muntenia ar putea avea loc alegeri pentru CRA, daca actuala conducere va include pe ordinea de zi cererea formulata de Gheorghe Iaciu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri