Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va relansa in aceasta luna sistemul alternativ de tranzactionare (ATS), care va fi rebranduit sub forma unei piete dedicata IMM-urilor si companiilor de tip start-up. Primii emitenti ar putea sa fie firme de IT, antreprenorii din domeniu aratandu-se interesati de piata de capital romaneasca, in ciuda faptului ca pana recent nici nu considerau ca bursa locala exista, preferand sa viseze la piete precum cea din New York.

BVB si Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) au pus la punct un parteneriat prin care se urmareste educarea antreprenorilor din industria IT cu privire la piata de capital si metodele prin care acestia pot accesa sistemul bursei. Din parteneriat mai face parte si firma de consultanta GEA Strategy&Consulting.

“Ca antreprenor din IT, pana acum nu aveai de unde sa incepi; nimeni nu s-a educat cu privire la bursa si nimeni nici macar nu lua in calcul bursa. In urma acestui parteneriat, noi, companiile de IT, spunem ca are sens sa ne cotam la bursa. Cred ca 10-20 de companii romanesti de IT care sa se listeze le gasesti si acum”, spune Radu Georgescu, fondatorul grupului de firme GeCAD.

In urma acestui parteneriat, noi, companiile de IT, spunem ca are sens sa ne cotam la bursa. Cred ca 10-20 de companii romanesti de IT care sa se listeze le gasesti si acum - Radu Georgescu, GeCAD

Reticenta fata de bursa romaneasca a proprietarilor de afaceri din IT a fost de notorietate in trecut, dovada fiind si faptul ca Bursa de Valori Bucuresti nu are in prezent nici macar o singura companie listata din acest domeniu. Mai mult decat atat, unii antreprenori spuneau in trecut ca ar lua in calcul mai degraba o listare pe o mare bursa, precum cea din SUA, decat sa isi aduca afacerea in fata investitorilor romani de pe BVB. In 2011, Marius Ghenea, presedintele Fit Distribution, ii sfatuia pe cei care cereau companii de IT pe BVB “sa nu fie patrioti in mod ridicol”, adaugand totodata ca se asteapta sa vada IPO-uri romanesti din IT pe bursa din SUA.

“O companie trebuie sa se listeze acolo unde activeaza. Ce sa faci in SUA cu o companie care vinde in Romania? De ce ar plasa un american obisnuit 10 dolari in actiunile eMag, de exemplu? Daca esti o companie regionala te poti gandi la o bursa regionala, daca esti o companie cu activitate in Romania trebuie sa te listezi pe plan local, iar daca esti un mare conglomerat, da, poti sa te uiti si la SUA”, este de parere Radu Georgescu.

Antreprenorul mentioneaza ca ar sustine listarea pe bursa a unei companii din grupul GeCAD, insa raspunsul final nu este chiar atat de simplu.

O companie trebuie sa se listeze acolo unde activeaza. Ce sa faci in SUA cu o companie care vinde in Romania? De ce ar plasa un american obisnuit 10 dolari in actiunile eMag, de exemplu? (...) Daca esti o companie cu activitate in Romania trebuie sa te listezi pe plan local - Radu Georgescu, GeCAD

“In trecut nu am avut listari din IT pentru ca ca nu au fost investitori, dar nici companii in piata. Cred ca listarea este unul dintre cele mai bune lucruri pentru o companie. Eu mereu am proiecte care au nevoie de finantare, problema a fost ca pentru mine bursa romaneasca nu a existat in ultimii 5-7 ani. Pur si simplu nu a fost un instrument de finantare pentru companiile mici, ci doar pentru cele mari, precum privatizarile facute de stat”, a declarat Radu Georgescu.

In piata principala a Bursei de Valori Bucuresti se afla companii care au capitalizari cuprinse intre 27,1 miliarde lei (Petrom) si 1,5 milioane lei (Siretul Pascani). Mai multe sondaje desfasurata de companiile de consultanta si brokerii de pe bursa au aratat in trecut ca firmele de IT precum si cele din agricultura sunt printre cele mai dorite de investitorii romani pe Bursa. Chiar si asa insa, ultima companie din industria IT de pe BVB a fost Flamingo International, care in 2011 a fost delistata dupa ce a intrat in faliment.

Intrebat cand va avea loc prima listare venita ca urmare a parteneriatului cu ANIS, Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB, a evitat un raspuns transant.

“Nu pot spune cand vom avea prima listare din IT pe bursa pentru ca parteneriatul presupune in primul sa le explicam antreprenorilor ce inseamna bursa, ce presupune listarea si pentru a le raspunde la oricare alte intrebari pe care le au. Vom face workshop-uri si seminarii unde vom discuta cu antreprenorii candidati pentru o listare. Noua piata nu va fi neaparat una pentru randamente, ci mai mult una pentru educatie”, afirma Ludwik Sobolewski.

Relansarea sistemului alternativ de tranzactionare al BVB sub forma unei piete dedicate IMM-urilor va avea loc pe 23 septembrie. In prezent, pe ATS se pot tranzactiona actiunile Transilvania Leasing, SIF Imobiliare, Fides Capital, IMSAProiect, Premia Finanziaria, precum si ale altor 27 de companii straine.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri