Altman Z-Score este unul dintre modelele cunoscute si utilizate in norma de analiza a riscului de faliment a unei companii listate. Modelul publicat in 1968 de profesorul american de finante Edward Altman foloseste indicatorii de profitabilitate, grad de indatorare si lichiditate ai unei companii pentru a determina in ce masura aceasta risca sa ajunga in situatia de a deveni insolventa.

"Modelul Altman foloseste cativa indicatori importanti pentru a intelege sanatatea unei companii, de la marja de profit operational, calitatea activelor, capitalul de lucru sau capitalizarea. Acesti indicatori spun foarte multe lucruri despre riscul de insolventa al uneo companii, pe termen mediu si lung. Modelul este in special util cand vorbim despre companii 'proaste', insa nu arata companiile 'bune pe bilant' care au probleme de lichiditate, pentru ca nu include cash-flow-urile", explica Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Shutterstock