Imediat ce au vazut dobanzi bancare in crestere, romanii au retras 3,5 mld. lei din fondurile mutuale

Romanii au retras anul trecut 3,5 mld. lei (752 mil. euro) din fondurile de investitii deschise locale, iar numarul investitorilor a ajuns sub 300.000, dupa o scadere de aproximativ 8% la nivelul ultimelor 12 luni.

Evolutia vine ca urmare a inversarii trendului dobanzilor bancare in 2018, dupa semnalul dat de BNR prin cele trei cresteri consecutive ale dobanzii de politica monetara, de la 1,75 la 2,5%.

Bancile, principalii competitori ai industriei fondurilor mutuale, au inceput sa creasca dobanzile la depozite, depasind in unele cazuri chiar si pragul de 3%/an.

In schimb, randamentele afisate ale fondurile de obligatiuni au trecut pe minus, administratorilor fiindu-le greu astfel sa isi convinga clientii sa isi mentina banii in fonduri.

Atunci cand randamentele obligatiunilor cresc, pretul acestora scade, iar odata cu aceasta evolutie scade si castigul oferit de fondurile de obligatiuni. In cea mai mare parte a anului 2018, fondurile de obligatiuni au inregistrat randamente lunare negative. Acest lucru, cuplat cu faptul ca fondurile de obligatiuni si cele monetare reprezinta aproape 90% din industria locala de fonduri, au dus la “hemoragia” din 2018.

Citeste si:
Declarația Unică 2020: Cum se completează dacă ai făcut bani din...
Declarația Unică 2020: Cum se...

Singurele castigatoare ale anului au fost fondurile cu plasamente in actiuni sau diversificate. Acestea au reusit sa atraga aproximativ 114 mil. lei bani noi de la investitori. Bursa si investitiile in actiuni au reprezentat plasamente excelente in majoritatea anului 2018, exceptie fiind luna decembrie, cand anuntarea Ordonantei taxelor si trendul in general negativ din pietele externe au facut ca aproape toate castigurile acumulate in timpul anului sa fie pierdute. In decembrie 2018, apoximativ 378 mil. lei au iesit din industria locala de fonduri.

La nivelul intregului an, averea totala a celor 78 de fonduri deschise a scazut cu 14,5%, la 19,4 mld. lei (4,16 mld. euro). In decembrie 2017, valoarea totala a activelor a fost de 22,7 mld. lei.

Citeste si:
Manager de bani, după pandemie: cea mai intensă perioadă trăită în...
Manager român de bani, după...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri