Haosul politic din Marea Britanie i-a determinat pe analisti Erste Bank, proprietarul BCR, sa mizeze pe un “Hard Brexit” in urmatoarele luni, fapt care are urma sa creasca volatilitatea si nivelul de nesiguranta din pietele financiare.

Un Hard Brexit reprezinta iesirea Marii Britanii atat din Uniunea Europeana cat si din Piata Unica Europeana (“hard Brexit”).

“Avand in vedere haosul politic din Marea Britanie, dam sanse mari, de peste 50%, unui Hard Brexit la finalul lunii octombrie 2019. Ca urmare a acestui lucru, dar si al faptului ca nu exista solutii pe termen scurt in privinta disputei comericale (n.red. dintre SUA si China), volatilitatea ar urma sa ramana ridicata in pietele financiare”, mentioneaza analistii Erste.

Dupa Brexit, economia zonei euro ar urma sa resimta o unda de soc ce s-ar traduce prin o scadere de circa 0,2% PIB in ultimul trimestru din 2019. Totusi, efectele negative ar urma sa fie de scurta durata, astfel incat, incepand cu T2 2020, economia zonei euro urmand sa revina la o crestere de 0,4%.

Perechea valutara In prezent Estimare T3 2019 Estimare T4 2019 Estimare T1 2020
EUR/USD 1,13 1,10 1,13 1,15
EUR/RON 4,74 4,75 4,77 4,79
EUR/CHF 1,11 1,10 1,11 1,12

Estimarile apartin Erste Bank

Erste majoreaza estimarea de crestere economica pentru Romania, Polonia si Ungaria

Cresterea peste asteptari a economiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) in primul trimestru i-a determinat pe analistii Erste sa imbunatateasca estimarile de crestere economica pentru 2019. In cazul Romaniei, estimarea de crestere economica pentru acest an a fost majorata de la 3,1% la 4,5%.

Chiar si asa, prognoza Erste se afla sub nivelul pe care Guvernul Romaniei se bazeaza, de 5,5%.

“Cresterea puternica din T1 ne-a facut sa ne revizuim estimarile anuale la 4,8% in cazul Poloniei, si la 4,5% in cazul Ungariei si Romaniei. Avand in vedere aceste modificari, ne asteptam la o crestere in medie de 4% a PIB in zona ECE. Chiar si asa insa, incetinirea economica a regiunii este doar amanata, o reducere a nivelului cresterii economice fiind foarte probabila”, spun analistii Erste.

Bursele ar putea sa bifeze inca un trimestru de cresteri, dar analistii recomanda pozitii defensive

Ca urmare a incetinirii cresterii economice globale si a riscurilor politice existente, voltatilitatea de pe pietele de capital va fi in crestere in urmatoarele 3 luni, anticipeaza Erste.

“Sectoarele non-ciclice sunt asteptate sa evolueze mai bine decat cele pro-ciclice; favorizam astfel actiunile defensive. Ne asteptam ca indicii globali au burselor sa afiseze cresteri moderate, in partea de jos a intervalului dintre 0% si +5%. Volatilitatea va ramane insa la un nivel ridicat”.

La nivel global, indicii burselor au crescut in medie cu 1,5% (in euro) in trimestrul al doilea din 2019. Piata americana a castigat 2,5%, depasind usor media de 1,5% inregistrata de bursele europene. De cealalta parte, Bursa din Tokyo a scazut cu 5% (in euro), iar indexul pietelor emergente globale a pierdut 0,5% (in euro).

“Regiunea ECE ramane subevaluata comparativ cu pietele dezvoltate si chiar si in comparatie cu pietele emergente. Acestea din urma se tranzactioneaza la un premium fata de media istorica, in vreme ce bursele din Europa Centrala si de Est inca se afla sub medie”, spun reprezentantii Erste.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a trecut recent peste pragul de 9.000 de puncte, cresterea din 2019 ajungand la 23%. Chiar si asa insa, BET inca se afla la o distanta apreciabila de maximul istoric, de 10.813 puncte, inregistrat in 2007.

Dolarul profita de incertitudine si isi continua cresterea. Cursul leu/euro ajunge la 4,77

Erste se asteapta ca dolarul sa se intareasca fata de euro si in urmatoarele luni, urmand ca abia dupa data de 31 octombrie, adica dupa trecerea Brexit-ului, euro sa recupereze o parte din terenul pierdut.

“Anul acesta dolarul american a castigat consistent teren in fata euro, pe fondul riscurilor politice cuplate cu perspectivele mai bune de crestere economica a SUA comparativ cu zona euro”

Prognoza EUR/USD a Erste pentru finalul T3 este de 1,1, comparativ cu nivelul actual de 1,3. Totusi, dupa Brexit, cursul EUR/USD ar urma sa ajunga la 1,3 din nou (final de an 2019) si 1,18 (final T2 2020)

In cazul cursului leu/euro, prognoza BCR-Erste este de 4,75 in T3 2019 si de 4,77 pana la finalul acestui an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri