Leonardo Badea, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), considera ca promovarea Bursei de Valori Bucuresti la statutul de piata emergenta reprezinta o recunoastere a progreselor inregistrate pe mai multe paliere calitative si cantitative.

Seful ASF spune ca au fost recunoscute astfel imbunatatirea mecanismelor de tranzactionare si post-tranzactionare, transparenta sporita in ceea ce priveste reglementarile aplicabile pietei de capital, cresterea guvernantei emitentilor si, nu in ultimul rand, evolutia pozitiva a lichiditatii pietei.

“Este o veste extraordinara pentru economia Romaniei. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative si prin scaderea costurilor, Bursa de Valori si piata de capital din Romania. Sunt convins ca datorita noului statut, Bursa de la Bucuresti va avea un suflu nou si vom vedea noi investitori si emitenti de calibru”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Leonardo Badea.

Noul statut al BVB arata ca piata de capital din Romania se inscrie pe culoarele fluxurilor de capital catre tarile emergente. Aplicarea acestei decizii de catre FTSE se face gradual, cu trei mari repere temporale:

  • 31 decembrie 2019 – reconfigurarea indicativa a structurii pentru noua indici dezvoltati de FTSE, prin preluarea datelor de tranzactionare pentru primii trei emitenti din Romania (Romgaz, Banca Transilvania si BRD- Group SG);
  • 30 iunie 2020 – preluarea datelor exacte privind coeficientii alocati celor trei emitenti pentru introducerea in familia de indici FTSE;
  • Septembrie 2020 (dupa a treia zi de vineri) – intrarea efectiva a emitentilor din Romania in indicii FTSE.

“ASF urmareste cu maxim interes si cu angajament ferm deciziile care urmeaza ca fie luate in luna iunie a anului 2020 de catre MSCI, agentie de clasificare a pietelor de capital, privind incadrarea Bursei de la Bucuresti in aceeasi categorie a pietelor emergente”, au concluzionat reprezentantii autoritatii.

Citeste si:
Start-up de agricultura Holde Agri Invest - listare pana in iunie
Start-up de agricultura Holde...

Sursa foto: ASF

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fondul Proprietatea anunta un nou program de rascumparari de actiuni