Promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in categoria pietelor emergente va fi simtita si de investitorii obisnuiti romani, cu plasamente de cateva mii sau zeci de mii de euro, acestia urmand sa beneficieze cel mai probabil de preturi mai apropiate de valoarea reala pe care companiile romanesti listate o au.

Saptamana trecuta, BVB a fost promovata la statutul de piata emergenta secundara de catre agentia britanica FTSE Russell, marcand astfel cel mai important pas inainte facut de piata locala de la momentul reinfiintarii, in 1995.

Bursa in sine, intermediarii locali si bancile sunt principalii beneficiari ai promovarii, datorita volumelor mai mari de tranzactionare pe care strainii ar trebui, teoretic, sa le genereze pe Bursa de la Bucuresti, dar si datorita asteptatului flux mai mare de companii care vor alege sa se listeze.

Brokerii spun insa ca efectele ar trebui sa fie simtite si de investitorii de retail, care isi vor vedea portofoliile evaluate mai corect in raport cu situatia reala a companiilor romanesti de pe bursa.

“Pentru investitorii obisnuiti din piata locala, promovarea ar trebui sa se faca simtita din doua perspective majore: cresterea rulajelor si obtinerea unor evaluarile mai apropiate de realitate pentru companiile de pe BVB. In conditii normale, intrarea in piata a ETF-urilor si fondurile de investitii cu focus pe pietele emergente ar creste cererea pentru actiunile incluse in indicii FTSE, dar si pe celelalte companii majore de pe BVB, imbunatatind astfel cotatiile si, implicit, indicatorii la care acestea sunt evaluate”, mentioneaza Gabriel Aldea, directorul departamentului de brokeraj al Tradeville.

Brokerul subliniaza insa ca procesul de ajustare a preturilor pe bursa va fi unul de durata, acesta putand sa fie afectat atat pozitiv cat si negativ de alte evenimente economice majore ce au loc la nivel international. Bursa romaneasca este una dintre cele mai subevaluate din Europa, prin prisma multiplului de piata P/E (price-earnings ratio / pretul actiunii raportat la profitul pe actiune al companiei).

“De asemenea, ma astept sa vedem reactii mult mai corelate ale bursei romanesti la evolutia celor internationale, avand in vedere cresterea numarului de investitori care au plasamente si pe BVB si pe pietele externe. Nu in ultimul rand, impactul promovarii la statutul de piata emergenta se va vedea si la nivelul volatilitatii actiunilor romanesti, asteptat sa creasca”, a declarat Gabriel Aldea.

De ce cresterea valorii tranzactiilor de pe bursa este importanta pentru micii investitori

Cresterea lichiditatii, sau a valorii tranzactiilor de pe bursa, este mult asteptata de brokeri si reprezentantii BVB, companii in mod direct dependente de comisioanele realizate ca urmare a tranzactiilor facute in piata.

Lichiditatea mai mare va avea insa un efect pozitiv si asupra investitorilor obisnuiti. Cresterea unei actiuni pe fondul unui volum scazut de tranzactionare este in general considerata o crestere nesustenabila, avand in vedere ca o vanzare de doar cateva zeci de mii de euro din partea unui alt investitor ar putea la fel de usor sa prabuseasca cotatiile.

Asadar, cand mai multi bani “misca” pretul unei actiuni, acest lucru arata ca exista o cerere si un interes mai mare pentru aceasta.

Un alt factor pozitiv generat de cresterea lichiditatii este reprezentat de reducerea spread-ului dintre ordinele de bid (cumparare) si cele de ask (vanzare) ale unei actiuni. Spread-ul reprezinta de fapt diferenta de opinie cu privire la pretul “corect” al unei actiuni pe care vanzatorii si cumparatorii acestora o au. O diferenta mica arata ca respectiva actiune va fi rapid de vandut/cumparat, iar vanzatorul/cumparatorul nu isi va asuma riscuri majore de pret cand va face acest lucru.

O comparatie simpla a spread-ului bid/ask pe bursa poate sa fie facuta cu spread-ul (diferenta) de curs practicata de o casa de schimb, de exemplu pentru cursul leu – euro. O casa de schimb cu un spread mare (de exemplu cele din aeroporturi) este in general de evitat, in vreme ce casele de schimb cu un spread mic sunt cele mai cautate deoarece cotatiile acestora sunt in general mult mai apropiate de cursul oficial leu-euro stabilit de BNR (in cazul bursei, pretul “corect” al actiunii).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri