Bursa de Valori Bucuresti are oficial un nou Consiliu de administratie, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) i-a autorizat pe cei noua membri ai board-ului votati de actionari.

Cea mai importanta schimbare este cea a presedintelui, Radu Hanga inlocuindu-l pe Lucian Anghel, dupa ce acesta din urma a ocupat functia timp de doua mandate, in ultimii 8 ani.

Radu Hanga

Radu Hanga a lucrat in cadrul grupului Banca Transilvania mai bine de 20 de ani, ocupand mai multe functii in directa legatura cu piata de capital si divizia de fonduri de investitii (BT Asset Management), pe care a si condus-o. Hanga si-a inceput insa cariera pe bursa ca analist in cadrul casei de brokeraj clujene SSIF Broker (in prezent BRK Financial Services).

Din 2013, Hanga a ocupat si functia de director executiv strategie-coordonare grup Banca Transilvania. De asemenea, el este in prezent presedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), functie la care cel mai probabil va renunta.

Dragos Neacsu

Dragos Neacsu a condus timp de aproape un deceniu Erste Asset Management (fost BCR Asset Management), cel mai mare administrator de fonduri din Romania. Neacsu a mai condus si Raiffeisen Capital&Investment si Deloitte Consultanta. Dragos Neacsu a fost timp de cateva luni, in 2005, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Robert Pana

Robert Pana este un apropiat al Swiss Capital, cea mai activa casa de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti, concentrata in special pe clienti institutionali si straini. Pana este consilier juridic Swiss Capital, iar in trecut a mai ocupat aceasta functie in cadrul Depozitarul Central si Bursei de Valori Bucuresti. In 2016, el a fost membru si in Consiliul de Supraveghere Hidroelectrica.

Dan Paul

Dan Paul este presedintele Asociatiei Brokerilor, in trecut el obtinand mai multe mandate in board-ul BVB. Influenta lui Dan Paul provine in special din directia caselor de brokeraj independente ramase in piata de capital romaneasca. Dan Paul detine si Finaco Securities, una dintre cele mai mici case de brokeraj din piata de capital romaneasca.

Mihaela Biciu

Mihaela Biciu este director general al Tradeville, una dintre cele mai mari case de brokeraj din Romania pe segmentul investitorilor de retail. Tradeville este detinuta de Andrei Siminel, seful fondului de investitii NCH Advisors.

Mihaela Biciu activeaza in cadrul Tradeville de peste 20 de ani, anterior ea ocupand functii in cadrul Libra Internet Bank si SNCD. In scrisoarea de candidatura, sefa Tradeville a sustinut ca isi doreste imbunatatirea expunerii in media, digitalizarea bursei si atragerea in piata a romanilor cu venituri ridicate, precum cei din sectorul IT.

Octavian Molnar

Octavian Molnar este unul dintre cei mai experimentati brokeri din piata de capital romaneasca. Acesta conduce in prezent casa de brokeraj aradeana IFB Finwest. Molnar s-a remarcat in trecut prin declaratiile sale transante cu privire la evenimentele din piata de capital romaneasca, fiind de asemenea si un sustinator al fuziunii burselor de la Bucuresti si Sibiu.

Claudia Ionescu

De aproape 20 de ani in cadrul BRD, Claudia Ionescu este in prezent sefa diviziei de brokeraj a bancii.

Stefan Szitas

Stefan Szitas este membru al directoratului SIF Transilvania, una dintre cele cinci societati de investitii financiare listate pe bursa. Stefan Szitas

Razvan Rat

Razvan Rat este director general adjunct BRK Financial Group, singura casa de brokeraj listata pe Bursa de Valori Bucuresti.

Profitul Bursei a cazut in 2019. Indirect, "Ordonanta Taxelor" ajutase bursa in 2018

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat un profit net de 6,83 mil. lei la nivel de grup in 2019, cu 33% mai putin decat in anul precedent. O parte din scadere a fost cauzata de prabusirea valorii tranzactiilor in T4 2019, comparativ cu T4 2018 (-93% y/y).

Motivul este simplu: T4 2019 a fost un trimestru “normal”, in vreme ce baza de comparatie – T4 2018 – a fost un trimestru extrem de bun in privinta valorii tranzactiilor facute pe bursa.

In decembrie 2018 valoarea tranzactiilor facute pe bursa a urcat spectaculos dupa ce Guvernul a anuntat intens-criticata Ordonanta 114/2018 (Ordonanta Taxelor). Anuntul OUG 114 i-a facut pe investitorii romani si straini sa se grabeasca sa vanda actiuni, la acel moment, legea anuntand o serie de taxe cu efecte puternic negative asupra economiei si a unor companii listate.

La finalul anului 2019, valoarea de piata a tuturor companiilor listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la valoarea de 180,8 miliarde de lei, echivalentul a 37,8 miliarde de euro euro.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri