Cele mai tranzacționate acțiuni de către investitorii români în al doilea trimestru (T2) din acest an au fost, potrivit Saxo Bank: Tesla, Microsoft, Boeing, Apple și Facebook. Dintre acestea, Tesla a ținut prima pagină a ziarelor cu o revenire de excepție în perioada menționată, acțiunile ajungând la peste 1.000 dolari per acțiune.

"T2 2020 a reprezentat, cu siguranță, "renașterea" economiilor pe o nouă platformă a capitalismului de stat, finanțată de politici monetare foarte favorabile care au adus mai aproape unele de altele instituțiile financiare și cele monetare în numele managementului crizei. Stimulentele totale pentru a lupta împotriva celei mai mari contracții economice din anii 1930 încoace au încurajat spiritele animalice și speculațiile la un nivel pe care nu l-am mai observat din 2000, poate chiar din înfloritorii ani 1920 încoace", spune Peter Garnry, director strategie Saxo Bank.

El adaugă însă că deși s-a observat o revenire masivă la burse, perioada grea încă nu s-a sfârșit. "Pe măsură ce intrăm în T3, piețele rămân fragile. VIX indică o vară foarte volatilă, în care publicarea datelor despre veniturile din T2 vor dezvălui în cele din urmă daunele reale aduse sectorului corporativ și ne pot oferi o idee aproximativă despre ceea ce urmează".

În România, cele mai tranzacționate acțiuni de către investitorii români au fost, potrivit Saxo Bank: Tesla, Microsoft, Boeing, Apple și Facebook, în perioada menționată. Chiar dacă Elon Musk a declarat pe Twitter, în mai, că acțiunile Tesla sunt supraevaluate, investitorii par să creadă altceva. Va fi interesant de urmărit câștigurile pe T2, acestea ne vor da un indiciu mai clar legat de modul în care Tesla a gestionat pandemia de COVID-19.

Cât despre Boeing, după un început de an 2020 teribil, compania producătoare de aeronave și-a luat zborul pe măsură ce piețele s-au redresat în T2. COVID-19 a avut un efect major, dat fiind că pandemia a redus substanțial traficul aerian de pasageri și, astfel, achizițiile de noi aeronave au fost întârziate. Redeschiderea mai multor țări ar putea reprezenta o necesară lumină de la capătul tunelului, dar încă nu se știe cât va mai dura până când pasagerii și aeroporturile vor reveni la normalitatea de dinainte de COVID-19.

Citeste si:
Saxo Bank: Riscăm o devalorizare totală a dolarului, mai rău ca...
Saxo Bank: Riscăm o...

La începutul lui 2020, Apple devenise instabil din cauza COVID-19 deoarece o mare parte a producției a fost blocată de carantina din China. După ce țara s-a redeschis și panica inițială din martie a trecut, investitorii au început să se înghesuie la gigantul tech - catapultând compania către maximul său istoric pe 23 iunie.

Nu în ultimul rând, din 2014, când Satya Nadella a reluat frâiele Microsoft, compania a trecut către un viitor online cu un puternic accent pe cloud computing. Se pare că a fost decizia corectă, deoarece soluțiile online ale Microsoft, mai ales în domeniul comunicațiilor digitale și tehnologii pentru locul de muncă, au prosperat în timpul restricțiilor impuse din cauza COVID-19.

Sursa foto: nyker / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri