Extremismul care a ieșit la iveală în alegeri și creșterea numărului de cazuri COVID-19 au un singur numitor comun și anume nivelul foarte scăzut al sistemului educațional românesc, consideră Dragoș Mesaroș, șeful departamentului de tranzacționare Goldring, una dintre cele mai active case de brokeraj de pe Bursa de Valori București. Acesta consideră că investițiile în educație ar trebui să fie principala prioritate a noului guvern, o prioritate poate chiar mai urgentă decât investițiile în infrastructură și sănătate.

”Un singur lucru vreu să văd de la noul guvern. Investiții serioase în educație, infrastructură și sănătate. Poate părea ciudat că pun sănătatea pe locul al treilea, dar lipsa educației duce la extremism, duce la partide precum AUR în Parlament. De asemenea, un om care știe să se spele pe mâini nu mai are nevoie să se ducă în spital. Nu în ultimul rând, fără educație vom avea mereu români care pleacă la muncă în vestul Europei”, a declarat Dragoș Mesaroș.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut aproximativ puțin peste 9% din voturile românilor la alegerile de weekendul acesta, o surpriză de proporții având în vedere că în majoritatea sondajelor partidul nici măcar nu figura pe lista formațiunilor cu șanse să facă pragul de 5%, necesar intrării în Parlament.

”Până aseară nu știam cine este AUR. După anunțarea rezultatelor a trebuit să dau o căutare pe Google pentru a vedea ce face acest partid mai exact”, menționează brokerul Goldring.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost înființată, în septembrie 2019, de George Simion, cunoscut ca fondator al platformei Acțiunea 2012 care militează pentru unirea cu Republica Moldova.

Co-președinte al partidului este Claudiu Târziu, aflat o vreme în conducerea Coaliției pentru Familie și vârf de lance la referendumul din octombrie 2018. În partid și-a găsit locul și Dan Tănasă, unul dintre personajele cheie ale violențelor din Valea Uzului, din iunie 2019.

Citiți și Cine sunt liderii partidului AUR - Alianţa pentru Unirea Românilor

”La USR au fost scandaluri constante în ultimele luni. Acest lucru, precum și faptul că lumea s-a săturat de certuri politice, cred că a dus la absenteismul de la alegerile de duminică. Rezultatele le vedem acum”, menționează Dragoș Mesaroș.

Reacții slabe pe Bursă după alegeri. ”Corecții minore după care vom intra din nou pe trend pozitiv”

Dupa anunțarea rezultatelor la alegerile parlamentare, Bursa de Valori București a scăzut luni per ansamblu cu 0,5%. Evoluția nu îi îngrijorează pe brokeri, care nu se așteaptă la o cădere a pieței în ciuda faptului că PNL, un partid considerat mai aproape de bursă decât PSD, a pierdut alegerile.

”Bursa evoluează ușor negativ momentan, dar trebuie să ținem cont că vine și după mai multe zile de creșteri înregistrate în săptămânile anterioare. Rezultatul alegerilor nu este o bucurie pentru piață, dar investitorii speră ca PNL să reușească să facă un guvern cu USR și, probabil, UDMR”, afirmă Dragoș Mesaroș.

Brokerul spune că se așteaptă la scăderi ușoare pe bursă pe termen scurtă, fiind însă foarte posibilă revenirea pe teritoriu pozitiv peste câteva săptămâni, după ce România va avea un nou Guvern și după ce știrile privind vaccinarea anti-COVID în Europa și SUA vor capta din nou atenția investitorilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri