Investitorii individuali de la Bursa de Valori București ar putea subscrie în jur de 30% dintr-o Ofertă Publică Secundară prin care acționarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) va vinde o participație de cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica, estimează analiștii casei de brokeraj TradeVille.

Creșterea cu 24% a numărului de investitori individuali din România în 2021, precum și interesul ridicat față de listările unor companii din sectorul energetic, manifestat prin suprasubscrieri substanțiale, se numără între principalele argumente pentru asigurarea unei tranșe de retail cât mai consistente la listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România și cea mai profitabilă companie deținută de Statul român în proporție de 80%.

În mod tradițional, pe piețele de capital dezvoltate, investitorii de retail puteau subscrie circa 10% din acțiunile unei oferte, în timp ce investitorilor instituționali - cu putere de cumpărare mai ridicată - le era rezervat restul de 90%. În ultimii ani, participarea retail-ului a crescut din ce în ce mai mult, pe fondul dezvoltării aplicațiilor de tranzacționare și al ușurinței cu care se poate investi la bursă, inclusiv în România.

Retail jobs

Citiți și IPO-ul Hidroelectrica va fi cel mai mare din istoria bursei românești. Valoare minimă: 2 MILIARDE euro

Trendul este la fel de pronunțat și pe alte piețe emergente, precum Polonia și India, iar în România, interesul pentru listările marilor companii de stat din sectorul energetic s-a manifestat încă din perioada 2013-2014. Deși tranșele alocate investitorilor de retail - Nuclearelectrica (SNN) - 15%, Romgaz (SNG) - 20% și Electrica (EL) - 21% - au fost generoase, s-au înregistrat suprasubscrieri însemnate (SNN - de până la 5,6 ori; SNG - de 17,7 ori; EL - de peste 8 ori).

Anul trecut, cu ocazia listărilor unor companii antreprenoriale, acest interes al investitorilor de retail a fost reconfirmat. La IPO-ul Transport Trade Services (TTS), investitorii de retail au avut rezervate 20% din acțiuni, iar la One United Properties (ONE) - 37%, un nivel record pentru BVB.

Citeste si:
O firmă de transformare digitală care lucrează cu UiPath se va...
Connections Consult, o firmă...

Potrivit evaluării făcute de acționarul FP, 15% din Hidroelectrica ar valora peste 2,3 miliarde dolari, ceea ce va reprezenta o tranzacție de dimensiuni mari nu doar pentru BVB, ci chiar la nivel internațional. Din estimările echipei de Analiză și dialogul permanent al brokerilor TradeVille cu investitorii rezultă că interesul investitorilor de retail este ridicat și ar fi nevoie de o tranșă rezervată mai mare decât la IPO-urile SNN, SNG și EL. Mai mult, întrebările unor persoane care nu au investit până acum despre „Cum pot cumpăra acțiuni la Hidroelectrica?” au devenit tot mai numeroase în ultimele săptămâni.

“Listarea Hidroelectrica este estimată a fi cea mai mare de pe BVB și așteptarea investitorilor de retail este să aibă acces la o tranșă cât mai consistentă, care s-ar putea situa în jur de 30%, potrivit analizelor TradeVille. Investitorii individuali ar contribui la free float-ul noului emitent, ar ajuta la o evaluare corectă și ar putea susține prețul după listare. Mai mult, posibilitatea de a deține acțiuni la cea mai valoroasă companie din România ar spori interesul românilor pentru piața de capital și ar consolida interesul în creștere pentru plasamentele bursiere, constatat în ultimii ani”, menționează, într-un comunicat de presă, Georgiana Androne, senior broker în cadrul Tradeville.

Citeste si:
Hidroelectrica va avea cel mai mare IPO din istoria BVB: Minim 2...
IPO-ul Hidroelectrica va fi...

Fondul Proprietatea, care își poate vinde integral deținerea de aproape 20% în Hidroelectrica în această Ofertă Publică Secundară, a pledat încă de la început pentru listare duală: Bursa de Valori București și încă o piață secundară internațională de prestigiu, de exemplu London Stock Exchange.

În general, o listare duală crește vizibilitatea și lichiditatea acțiunilor pentru un grup mai larg de investitori, iar în cazul unei majorări de capital, compania poate atrage fonduri pentru investiții și de la jucători din afara pieței de acasă.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri