Enel și-a anunțat exit-ul din România, una dintre cele mai mari mutări realizate vreodată în piața locală de furnizare și distribuție de energie, nefiind exclus ca Fondul Proprietatea (FP) să vândă ”la pachet” cu italienii pachetele de acțiuni pe care le deține în companiile Enel din România.

În prezent, Fondul Proprietatea controlează 12% din Enel Energie Muntenia și Enel Energie (companiile de furnizare ale Enel în România) și 12% din compania de furnizare E-Distribuție Banat. De asemenea, Fondul mai deține 24% din E-Distribuție Dobrogea și 24% din E-Distribuție Muntenia (ambele companii de distribuție). FP evaluează pachetele de acțiuni la aproximativ 454 mil. lei.

“Am luat la cunoștință anunțul făcut de Enel. În acest moment, nu putem comenta posibilitatea unei tranzacții, dar am putea lua în considerare această opțiune, dacă ar crea valoare pentru acționarii Fondul Proprietatea”, spune Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea și directorul general al Franklin Templeton Bucureşti. Declarația lui Meyer vine ca răspuns la o întrebare wall-street.ro cu privire la posibilitatea ca Fondul să vândă împreună cu Enel participațiile din România.

La cât sunt evaluate pachetele de acțiuni deținute de FP în firmele Enel

Compania Procent deținut de FP *Evaluare pachet de acțiuni deținut de FP
E-Distributie Banat 24% 133,2 mil. lei
E-Distributie Dobrogea 24% 99,8 mil. lei
E-Distributie Muntenia 12% 127,1 mil. lei
Enel Energie Muntenia 12% 33 mil. lei
Enel Energie 12% 61 mil. lei

*Evaluare realizată de FP pe baza raportului de evaluare la 31 mai 2022, ajustată pe baza valorii multiplilor la 30 septembrie 2022 derivaţi din analiza companiilor comparabile cotate pe piaţa de capital)

FP încearcă de mai mulți ani să lichideze participațiile minoritare de la Enel, însă tranzacția nu s-a concretizat până acum, în piață speculându-se că eventualii cumpărători ar fi mai degrabă interesați de pachete majoritare la companiile din România ale Enel, decât să rămână blocați ca minoritari în acționariatul unor companii nelistate.

Anunțul Enel privind vânzarea firmelor din România ar putea putea ușura misiunea FP de a găsi un cumpărător, în special dacă se ”aliază” cu italienii într-o tranzacție de exit.

Citiți și Ce se va întâmpla cu clienții actuali ai Enel din România

Enel a anunţat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro din mai multe țări, inclusiv România, pentru a-şi reduce datoria netă. Cea mai mare parte a planului de repoziționare - care vizează printre altele active din România, Argentina și Peru - va fi realizată până la finalul lui 2023. Reprezentanții Enel au menționat că cele trei țări din care vor să facă un exit reprezintă costuri de capital (CAPEX) de 5 miliarde euro. Din această sumă, România reprezintă un CAPEX de 1,5 miliarde euro.

Datoriile Enel au ajuns la un nivel record de aproape 70 de miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie - de la sub 52 de miliarde la sfârșitul anului trecut. Ca urmare, obiectivul gigantului italian al energiei ar fi să reducă datoriile la un nivel în jurul a 60 de miliarde până la finalul anului.

Sursa foto: Shutterstock / Sara Sette

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri