Indicele bursier FTSEurofirst 300, care include principalele actiuni europene, a afisat, la finalul sedintei, o scadere cu 3,2%, pana la 1.443,89 puncte, cel mai coborat nivel de la jumatatea lunii martie a acestui an si cea mai mare cadere intr-o zi de la jumatatea lunii mai 2003.

FTSE, principalul indice al Bursei din Londra, a coborat cu aproape 3% de la inceputul anului si se indreapta catre a cincea cadere succesiva din aceasta saptamana, scrie Reuters. Cea mai mare banca ipotecara americana, Countrywide Financial, a anuntat ca a inghetat intreaga linie de credite, in valoare de 11,5 miliarde dolari, deoarece penuria de lichiditati de pe piata financiara globala i-a limitat accesul pe termen scurt la fonduri.

Actiunile bancilor au inregistrat cea mai puternica scadere dintre titlurile incluse in FTSEurofirst. Pe pietele de capital europene, indicele DAX din Germania a cazut cu 2,4%, indicele britanic FTSE100 a coborat cu 3,8% iar indicele bursei pariziene CAC40 a alunecat cu 3,3%, potrivit Reuters.

Citeste si:

Tensiunea din pietele internationale a fost generata, in mare parte, de extinderea problemelor din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Bancile centrale din lume au injectat, de saptamana trecuta pana in prezent, sute de miliarde de dolari in pietele financiare, ca sa impiedice o posibila glisare intr-o criza mondiala de lichiditate. Ratele dobanzii pe termen scurt au urcat ca reactie la scaderea disponibilitatii bancilor de a se imprumuta intre ele.

Federal Reserve a incercat sa calmeze investitorii, prin promisiunea de a furniza capital, concretizata in cea mai mare injectie facuta in sistemul bancar de la atacurile din 11 septembrie 2001. Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat, marti, o suma de peste 25 miliarde euro in circuitul monetar al zonei euro. BCE a efectuat patru operatiuni similare incepand cu data de 9 august 2007.