Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a anuntat ieri ca isi va da demisia din functie si ca va renunta la orice pozitie in cadrul consiliului de administratie al Bursei, urmand a se concentra pe avocatura, brokeraj si investment banking.
Septimiu Stoica propune Consiliului Bursei unificarea functiilor de presedinte si director general si il nominalizeaza pe Stere Farmache, directorul general al BVB, pentru a ocupa si functia de presedinte, deciziile in acest sens urmand a fi discutate la data de 18 decembrie, in cadrul adunarii generale a actionarilor Bursei.

"In caz ca nu o sa se aprobe (n.r. modificarea actului constitutiv), va urma sa decid daca o sa mai fiu presedinte, dar este foarte probabil ca ma voi retrage", a declarat Septimiu Stoica.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti a adaugat: "Drumurile mele se vor desparti de Bursa, dar nu de piata de capital". Septimiu Stoica a spus ca va reintra in avocatura si va continua in domeniile de brokeraj si investment banking.

"Cred ca in urma argumentelor pe care le voi aduce (in adunarea generala a actionarilor BVB), aceasta propunere (privind un cumul de functii) va trece", a mai spus Stoica, potrivit NewsIn.

Demisia presedintelui Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Septimiu Stoica, la un an si noua luni de la numirea in functie, vine intr-un moment in care Bursa resimte efectele turbulentelor din pietele internationale de capital, care i-a impins pe unii investitori sa se retraga de pe pietele emergente.

In cadrul conferintei, Stere Farmache a declarat ca este de acord cu preluarea functiei de presedinte daca acest lucru va fi aprobat.

Actualul presedinte al Bursei a mai declarat ca are in plan infiintarea unui "Consiliu al inteleptilor pietei de capital", care sa aiba in componenta experti romani si straini, si intarirea Institutului de Guvernanta Corporativa al BVB, precum si transformarea acestuia in ONG.

Septimiu Stoica a fost ales ca Presedinte al Bursei de Valori Bucuresti de catre Adunarea Generala Ordinara a actionarilor societatii in luna februarie 2006. Septimiu Stoica a mai ocupat functia de Vicepresedinte al Consiliului Bursei in perioada 2001-2006. In prezent este si Vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor. De asemenea, din 2001 este Presedinte al Comisiei Speciale a BVB de Dezvoltare, Reglementare si Produse Noi, iar in perioada 1996-2001 a fost Presedintele Comisiei de Listare a BVB. De remarcat faptul ca Septimiu Stoica activeaza pe piata de capital din Romania inca de la inceputurile sale, respectiv 1994-1995, in calitate de Presedinte al societatii de brokeraj Investco. Au urmat Unicapital SA, ca Director General Adjunct in perioada 1995-1998, Romglobal Invest Grup in perioada 1998–2000, ca Presedinte si Director executiv. In perioada 1996-2001 a fost Presedintele Rasdaq.

Este absolvent al Universitatii Romano-Americane Bucuresti, Facultatii de Drept si al Universitatii Politehnice Bucuresti, Facultatea de Automatizari si Calculatoare, doctorand in economie si drept. A urmat un Master in studii europene si drept comunitar in cadrul Universitatii Bucuresti si o serie de cursuri post-universitare de management financiar si contabilitate. Din 2001 este avocat, membru al Baroului Bucuresti.

Presedintele Broker Cluj: Septimiu Stoica a procedat bine prin predarea stafetei

Predarea functiei de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de catre Septimiu Stoica catre Stere Farmache e o miscare buna, pentru ca Farmache are nevoie de autoritatea unei astfel de functii, a declarat luni, la The Money Channel, Petru Prunea, membru in consiliul de administratie al BVB.

"Domnul Stoica s-a tinut de cuvant. A promis ca va face acest pas mai demult, adica va preda domnului Farmache functia de presedinte si vad ca s-a tinut de cuvant", a spus Prunea, care detine totodata si functia de presedinte al SSIF Broker Cluj.

"Eu cred ca e buna aceasta miscare. Domnul Farmache, un specialist veritabil avea nevoie de autoritatea acetei functii", a adaugat el.

Potrivit lui Prunea, Septimiu Stoica a fost "un presedinte foarte bine pregatit teoretic" si trata problemele cu diplomatie, accentuand in acelasi timp in mod ponderat anumite probleme. Totusi, Petru Prunea este de parere ca Septimiu Stoica "nu avea forta pe care o pretinde o astfel de functie, forta financiara care sa reprezinte pe cineva si sa aiba greutate".




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri