Principalul actionar minoritar al Oltchim, PCC SE, l-a acuzat pe directorul general al producatorului de ingrasaminte de prezentarea unei strategii de dezvoltare bazata pe date eronate si de lipsa de transparenta, cu cateva luni inainte de privatizare, intr-o conferinta de presa care a avut loc ieri.
Grupul german PPC, care detine 12,9% din Oltchim, il acuza pe directorul general al combinatului, Constantin Roibu, ca la conferinta anuala din 7 aprilie, a prezentat date neadevarate privind capitalizarea companiei si investitiile realizate in intervalul 1994-2007.

"PCC a aflat din mass-media despre strategia propusa de domnul Roibu in legatura cu dezvoltarea companiei in perioada urmatoare. Nu numai ca acesta nu a informat actionariatul, care este de fapt proprietarul companiei, despre asa numita strategie de dezvoltare, dar mai grav, foloseste informatii false, dezinformand opinia publica si cauzand confuzii primejdioase in piata", a declarat, citat de NewsIn, Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC SE.

Directorul general al Oltchim afirmase, la o conferinta din 7 aprilie, ca valoarea de piata a companiei la sfarsitul anului 2006 era de 500 milioane euro, in timp ce, potrivit datelor din piata, aceasta era de numai 45,07 milioane euro (154,35 milioane lei), a atras atentia PCC.

Pe langa aceasta, Roibu declarase ca, in octombrie 2007, compania atinsese un nivel istoric al capitalizarii, de 1,5 miliarde euro, in timp ce valoarea reala era de numai 150,67 milioane euro.

PCC mai considera indoielnica afirmatia conducerii Oltchim potrivit careia compania a realizat investitii de 335 milioane euro in intervalul 1994 - 2007, in contextul in care valoarea de piata a Oltchim la sfarsitul anului 2007, dupa realizarea investitiilor, era de numai 112,22 milioane euro, adica numai 35% din valoarea investitiilor pretinse.

Potrivit PCC, desi Oltchim a mentionat ca a investit 335 milioane euro, compania nu a fost capabila sa plateasca datoriile de 95,28 milioane dolari (aproximativ 70 milioane de euro). Din cauza penalizarilor si dobanzilor, datoria Oltchim a ajuns la aproximativ 200 milioane de dolari (140 milioane euro), astfel incat compania a fost nevoita sa se foloseasca de garantia guvernamentala (care este de fapt ajutor de stat), pentru a inapoia imprumutul catre institutiile financiare, a adaugat PCC.

PCC a mai subliniat faptul ca situatia Oltchim s-a deteriorat continuu in ultimii ani, in ciuda prosperitatii industriei chimice. Astfel, datoriile Oltchim au urcat de la 307,79 milioane euro la sfarsitul anului 2006 pana la 450,05 milioane euro in decembrie 2007.

De asemenea, lichiditatile companiei au scazut, iar Oltchim a ajuns la un rating bancar de gradul E.
"Noi vedem ca aceasta companie are un potential imens, dar merge intr-o directie gresita. Toate problemele Oltchim sunt declansate de lipsa transparentei si de planul de dezvoltare nerealist", a mai spus Zaremba.

PCC considera complet nerealist planul de dezvoltare propus de Oltchim pentru intervalul 2008-2012. Conducerea combinatului chimic planuieste sa investeasca 1,06 miliarde euro in urmatorii cinci ani, din care 624 milioane euro in companie si 436 milioane euro in rafinaria Arpechim, pe care intentioneaza sa o preia in urmatoarele luni.
Compania germana atrage atentia asupra faptului ca valoarea investitiilor promise de Oltchim, de 624 milioane euro, depaseste de circa 5,56 ori valoarea de piata a combinatului inregistrata la inceputul anului 2008 si este putin probabil ca un investitor responsabil sa accepte sa finanteze o astfel de propunere.

PCC mai pune la indoiala succesul planului Oltchim de a realiza 17 proiecte de investitii in numai doi ani si de a atinge o valoare de piata de 364 milioane euro, cat si de faptul ca Roibu vrea sa investeasca 260 milioane euro in companie in intervalul 2009-2012, desi nu a specificat in ce proiecte va fi investita suma.

Pe langa asta, conducerea Oltchim informase ca proiectul privind transformarea datoriei catre AVAS in actiuni a fost aprobat de Comisia Europeana, desi potrivit PCC, Directoratul General pentru Concurenta al Comisiei Europene investigheaza inca problema si este in proces de strangere a informatiilor.

PPC mai acuza faptul ca actionarii nu au fost informati privind planul de dezvoltare al Oltchim si nu au primit planul de afaceri sau alte materiale informative, ceea ce poate fi considerat drept un abuz de piata.

"Suntem o companie transparenta si ne dorim sa lucram in conditii transparente si urmand principii de afaceri solide. Suntem interesati in dezvoltarea sustenabila a Oltchim si credem ca este necesara o informare corecta a opiniei publice in ceea ce priveste situatia actuala a combinatului", a mentionat reprezentantul PPC.

PPC este un grup companii care opereaza la nivel international, sub conducerea PCC SE, cu sediul in Duisburg, Germania. PCC are peste 3.200 de angajati si este extinsa in 18 tari. Compania are trei divizii de activitate: chimie, energie si logistica.

PPC sustine ca a inceput investitiile in Oltchim prin demararea unui proiect mixt (joint-venture) numit "Euro Urethane", care presupune investitii de 85 milioane euro.

Potrivit rezultatelor preliminate, combinatul chimic a incheiat anul 2007 cu pierderi de 78,5 milioane lei si o cifra de afaceri de 1,75 miliarde lei.

Oltchim are un capital social de 32,36 milioane lei, divizat in 323,6 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. In structura actionariatului Oltchim, AVAS detine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controleaza 12,90%, iar SIF Oltenia are o participatie de 5,93%.

Titlurile Oltchim se tranzactioneaza la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul OLT. Compania are o valoare de piata de 271,81 milioane lei (75,15 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,84 lei/actiune, stabilita in sedinta din 17 aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri