Investitorii au stat departe de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in ultima saptamana, dupa ce titlurile lichide au fost oprite de la tranzactionare in mai multe sedinte, ceea ce a comprimat lichiditatea cu 42%, fara a lua in calcul oferta Teraplast, indicii inregistrand o evolutie mixta.
Valoarea zilnica medie a tranzactiilor cu actiuni incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost in intervalul 21 - 25 aprilie de 27,32 milioane lei (7,65 milioane euro), cu circa 8,5% mai mica fata de media din saptamana 14 - 18 aprilie, de 29,87 milioane lei (8,26 milioane euro).

Actiunile, obligatiunile si contractele la termen (futures) tranzactionate in ultima saptamana au generat o lichiditate totala de 137,73 milioane lei (38,56 milioane euro), dupa ce saptamana precedenta schimburile au insumat 150,98 milioane lei (41,73 milioane euro).

"Lichiditatea a fost salvata de inregistrarea tranzactiei IPO Teraplast prin sistemul bursei de valori, valoarea acesteia fiind de 49,65 milioane lei si reprezentand 36,04% din totalul valoric schimbat la BVB in aceasta saptamana", spune Andreea Ciobanu, intr-o analiza a Intercapital Invest, potrivit NewsIn.

Oferta publica initiala a procesatorului de PVC Teraplast Bistrita (TRP) a atras 56,04 milioane lei, dupa ce investitorii au suprasubscris cu 3,6% cele 49,6 milioane titluri emise.

Daca excludem oferta Teraplast, lichiditatea a fost de doar 88,08 milioane lei, in scadere cu 42% fata de saptamana anterioara, in conditiile in care multe dintre titlurile lichide au fost suspendate de la tranzactionare pentru desfasurarea adunarilor generale.

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 3,2% in ultima saptamana, la 121,81 miliarde lei (33,78 miliarde euro), in timp ce in 18 aprilie valoarea pietei se ridica la 118,83 miliarde lei (32,95 miliarde euro).

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a introdus din 23 aprilie algoritmul de fixing la inchiderea sedintei de tranzactionare pentru piata reglementata si piata Rasdaq, la categoriile regular si regular international.

Aplicarea algoritmului de fixing reprezinta o licitatie la un pret unic si are ca rezultat determinarea volumului maxim care poate fi tranzactionat la pretul rezultat din fixing pentru un anumit instrument financiar. El se poate aplica numai daca cel mai bun pret de cumparare este mai mare sau egal cu cel mai bun pret de vanzare pentru instrumentul respectiv.

"S-a putut observa, datorita algoritmului de fixing introdus de BVB, ca indicii au fost afectati la sfarsit intr-un mod pozitiv, astfel ca, in starea de preinchidere, au mai fost introduse cateva ordine si s-au facut tranzactii care au ridicat indicii la aceste valori", declara Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

El a precizat ca algoritmul elimina o parte din temerile de manipulare a pietei.

Trei dintre cei patru indicii ai Bursei de Valori Bucuresti s-au apreciat usor in intervalul analizat, cu pana la 1,81%, in vreme ce indicele BET-FI a coborat cu 0,93%.

Astfel, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat in saptamana 21 - 25 aprilie cu 0,68%, de la 6.927,54 puncte in sedinta din 18 aprilie, pana la 6.974,90 puncte la sfarsitul sedintei de vineri.

De la inceputul anului, BET a pierdut 29,01% din valoare.

Indicele compozit al pietei BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei, cu exceptia SIF-urilor, a urcat cel mai mult in ultima sapamana, cu 1,81%, de la 4.902,43 puncte pana la 4.991,38 puncte, si a pierdut in acest an cel mai putin dintre toti indicii - 25,12%.

in schimb, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,93%, de la 51.604,36 puncte pana la 51.125,96 puncte. Comparativ cu inceputul anului, BET-FI a pierdut cel mai mult dintre toti indicii - 35,01%.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB (BRD SocGen, Banca Transilvania, Erste Bank, Rompetrol Rafinare Constanta, Petrom, Impact, Antibiotice Iasi, Flamingo International, Transelectrica, Transgaz Medias, Biofarm, Compa, Condmag, Turbomecanica si Alumil Rom Industry), a castigat 1,75%, de la 15.774,27 puncte pana la 16.050,84 puncte, nivel ce marcheaza o scadere cu 26,05% de la inceputul anului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri